Povratak

Hemolitička anemija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam psa koji je oboleo od hemolitičke anemije, najsigurnije po simptomima bolesti, još se nalazi na klinici. Dobila je transfuziju krvi i mene interesuje da li ima nade da ozdravi? U teškom je stanju, ima žuticu i povraća, prima infuziju. Ne znam koliko je daleko otišla ta bolest. Unapred hvala, Sandra

O: Hemolitička anemija je tipična regenerativna bolest ako je rezultat raspadanja crvenih krvnih tjelešaca (eritrocita). Raspadanje eritrocita može biti unutar ili van krvnih žila. U oba slučaja javlja se žutica, a kod unutarnjeg raspadanja dolazi do hemoglobinemije i hemoglobinurije (tamno obojena mokraća).

Kod pasa je najčešći uzrok ove bolesti pad imunološkog sistema (autoimuna bolest koja se može javiti kao posljedica neoplazije, infekcije, liječenja određenim lijekovima, vakcinacije), trauma, trovanja, infekcija i defekta membrane eritrocita.

Kod određenih pasmina pasa, kao što su basenji, beagle, westie, cairn terrier i springer spaniel javlja se u obliku nasljednih bolesti te je izlječenje upitno.

Krajnji rezultat izlječenja hemolitičke anemije ovisi o jačini inicijalnih kliničkih znakova, odnosno koliko je sve skupa bilo štetno za vitalne organe i u kojem je zdravstvenom stanju pas bio prethodno. Pravodobna terapija i transfuzija uvelike pomažu ozdravljenju, a za pravo i potpuno mišljenje morate se obratiti veterinaru koji vodi liječenje Vašeg psa.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr