Povratak

Hipoglikemija?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo 7-mjesečno štene labradora retrivera. Do sada je bio zdrav i redovito primio sva cjepiva.Voli duge šetnje i puno šećemo. Večeras smo šetali, normalno se ponašao a kad smo ušli u kuću počeo je zaplitati prednjim šapama i nije mogao stajati nego se rušio. Cijelo tijelo mu se treslo. Osvježavali smo ga vodom te nazvali svog veterinara. Njegov savjet je bio da mu dademo popiti malo mlijeka. Sada je već sat vremena dobro, dalje se ponaša normalno. Veseo je kao i uvijek. Što bi to moglo biti?
Hvala,
Ružica

O: Mišljenja sam kako je Vaš pas doživio kolaps ili šok uslijed hipoglikemije ili pak nedostatka kalcija. Oboje može izazvati slabost i tresenje. Mogući uzroci kolapsa uključuju i: epileptični napadaj, akutnu infekciju, bolest srca, trovanje, dijabetes, sunčanicu, toplinski udar, povrede u nezgodama ili krvarenje.

Hipoglikemija se definira kao nenormalno niska razina glukoze (šećera) u krvi. Kako mozak zahtijeva šećer za normalno funkcioniranje, a ima vrlo slabu sposobnost deponiranja šećera, prvi je organ zahvaćen kada se razina šećera u krvi spusti prenisko. Kod štenaca se vrlo često događa da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od starijih pasa, potrebno im je davati nekoliko obroka dnevno. Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, inkoordiniranost, napadaje, nervozu, tresenje. Tek u teškim slučajevima dolazi do nesvjestice.

Zatim, hipokalcemija, koja uzrokuje probleme živčanog sustava, a razlikuje se od hipoglikemije što nakon konzumiranja glukoze simptomi nestaju. Kalcij nije samo izuzetno važan dio kosti, već je povezan s kontrakcijama sveg mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić), te sudjeluje u mnogim funkcijama u tijelu. Smanjen apetit često dovodi do snižene razine kalcija u tijelu što može uzrokovati napadaje, kataraktu ili slabost mišićja u nekih pasa.

Kako se stanje Vašeg ljubimca naglo popravilo nakon konzumiranja hrane, vjerojatno se radilo o hipoglikemiji uzrokovanoj premalim unosom šećera, a dugotrajnom šetnjom. Pripazite na količinu konzumirane hrane kako biste osigurali dovoljno energije za aktivnosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr