tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Našoj steriliziranoj francuskoj buldogici staroj godinu i 8 mjeseci prije 4 mjeseca simetrično se prorijedila dlaka na bočnim stranama. Nakon davanja VMP vitamina i Dermonorma stanje se nije popravilo pa su joj rađeni testovi na hormon štitnjače. Kad je ustanovljeno da ima granično sniženu razinu T4, propisan joj je Eutirox koji pije 2 puta na dan po 100 mikrograma (ima 10,5 kg). Od onda joj je sve lošije. Sve sporije i teže hoda, apatična je, jako joj ispada dlaka, a zadnja dva dana samo spava. Vodili smo je veterinaru, opet je vađena krv, krvna slika je u redu, ima malo povišenu razinu natrija, šećer je 4,5. Ima brahikardiju i nizak tlak, normalnu stolicu, pojačani apetit i ne povraća. Imala je povišenu temperaturu (40⁰C), ali i to je spalo nakon što je dobila lijek za snižavanje temperature. Ima i lagano zadebljanje limfnog čvora te šum u prsima. Primila je i 2 injekcije antibiotika te injekciju B vitamina. Ali sve joj je lošije i sve teže diše, jutros ne može ni stajati. Instruirani smo da nikako ne prekidamo terapiju Eutiroxom. I da napravimo test na Cushinga. Molim Vas pomozite ako imate ikakvu ideju što bi joj moglo biti ili za savjet - kome da se obratimo za pomoć?

Hvala puno, Ivana

O: Hipotireoidizam je poremećaj rada štitnjače, najčešće uzrokovan disfunkcijom štitnjače zbog njene limfocitne upale ili idiopatske atrofije (smanjenja nepoznatog uzroka). Najčešći je u pasa srednje starih i starih. Mladi psi velikih  i gigantskih pasmina obolijevaju rijeđe. Prirođeni hipotireoidizam je iznimno rijedak.

Mogu se javiti različiti kožni simptomi. Dlaka može biti bez sjaja i slaba, mogu se javiti bilateralna područja bez dlake, a na ti mjestima koža je hiperpigmentirana, tanka i hladna na dodir. Tanka i obješena koža na licu, kronična suha seboreja te ceruminozna upala uha također mogu biti prisutni. Seboreična koža i uši se mogu sekundarno inficirati gljivicama. Nekožni simptomi kod hipotireoidizma mogu uključivati agresiju, letargiju, mentalnu tupost, teško podnošenje napora, opću slabost, debljanje, nepodnošljivost hladnoće, usporeno disanje, neuromiopatske ili gastrointestinalne simptome, simptome središnjeg živčanog sustava i reproduktivne probleme.

Pretragom krvi može se naći blaga neregenerativna anemija, povišen kolesterol i kreatinin. Dermatohistopatološki najčešće nespecifične endokrine promjene ili nalaz tipičan za gnojnu upalu kože, gljivicu Malasseziu ili seboreju. Nalaz koncentracije hormona štitnjače u serumu može ukazivati i na lažno pozitivni i lažno negativni rezultat.

Liječenje se temelji na tretiranju kožnih promjena, nadomjesnoj hormonskoj terapiji (levotiroksin- Eutirox), po potrebi drugim lijekovima... Nakon 2-4 mjeseci terapije potrebno je opet kontrolirati razinu hormona 4-6 sati nakon aplikacije lijeka i vrijednosti bi trebale biti u normalnoj razini. Ako su vrijednosti opet snižene doza se poveća i opet kontrolira za 2-4 tjedna.

Prognoza je povoljna sa doživotnim nadomjestkom tiroksina mada ponekad neuromuskularni simptomi mogu u nekoj mjeri ostati.

O dijagnosticiranju poremećaja rada štitnjače putem njenih hormona pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Hiperadrenokorticizam (Kušingova bolest) u pasa se javlja zbog povećane produkcije endogenih steroidnih hormona (uglavnom glukokortikoida, a nekada i mineralokortikoida i spolnih hormona u kori nadbubrežne žlijezde). Bolest je uzrokovana hiperfunkcionalnim adrenalnim tumorom (u 15-20% slučajeva) ili tumorom hipofize (u 80-85% slučajeva) koja pojačano luči adrenokortikotropni hormon. Jatrogeni hiperadrenokorticizam (uzrokovan nekim lijekovima) može se javiti u bilo koje dobi i najčešći je kod kroničnog svrbeža i imunoposredovanih stanja kod kojij su primjenjivani dugodjelujući kortikosteroidi. Spontani hiperadrenokorticizam javlja se u srednje starih do starih pasa i najviše se javlja kod boksera, boston terijera, jazavčara, pudla i škotskih terijera.

Kožni simptomi su mutna dlaka i obostrane simetrične alopecije (područja bez dlake) koja se mogu proširiti i na cijelo tijelo, ali su najčešće na glavi i ekstremitetima. Na tim mjestima se dlaka lako isčupa, a koža je bez tonusa, tanka i hiperpigmentirana. Na trbuhu se pojavljuju strije i komedoni (miteseri) te kalcinoza kože (mala točkasta područja kalcifikacije koja mogu biti jako bolna). Kronična površinska gnojna upala kože, gljivice i demodikoza (šugarac) najčešće su prvi uzroci zbog kojih se vlasnik javlja veterinaru. Pojačana žeđ i glad su česti. Mišićna slabost, proširen trbuh (zbog povećane jetre, redistribucije masti i slabih trbušnih mišića), povećana primljivost na infekcije, pojačano dahtanje i promjenjivo ponašanje ili neurološki simptomi su često prisutni.

Krvnom pretragom nalazi se povećan broj neutrofila i smanjen limfocita i eozinofila. U 90% slučajeva povećana je alkalna fosfataza, srednje do značajno povcećana ALT (jetreni enzim) te povećani kolesterol, trigliceridi ili glukoza. U urinu se može naći bakterije, proteimi i šećer. Dermatohistopatološki su promjene općenite za endokrine promjene. Mineralizacija (kalcinoza), tanka koža  mogu ukazivati na bolest, ali ne moraju biti uvijek prisutni. Ulltrazvukom trbušne šupljine može se vidjeti povećanje ili tumor nadbubrežne žlijezde. Objektivna dijagnoza hiperadrenokorticizma zahtjeva provedbu specifičnih endokrinoloških testova koji uključuju ACTH stimulacijski test, deksametazon supresijski test i omjer kortizola i kreatinina u urinu.

Liječenje se temelji na terapiranju trenutnih infekcija, uklanjanje nadbubrežne žlijezde, a kod pasa sa neoperabilnim tumorom može koristiti terapija mitotanom ili trilostanom. Prognoza bolesti je dobra do loša ovisno o uzroku i težini bolesti.

Savjetujem Vam da se javite na Kliniku za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kod Doc. dr. sc. Vesne Matijatko.

OZNAKE: