Povratak

Hrana za juniore i nakon cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu retrivera staru četiri mjeseca i tešku 12,5 kg. Prilikom posjeta veterinaru, zbog čipiranja i cijepljenja protiv bjesnoće, dobili smo savjet da ju počnemo hraniti hranom za odrasle pse, a ne više sa hranom za juniore. Ljubazno Vas molim za vaše mišljenje i savjet o tome! Hvala! Karolina

O: Štencima velikih pasmina potrebno je 15 mjeseci da odrastu. Dug i posebno delikatan rast (razvoj koštanog sustava) odvija se u dvije faze, a optimalna ishrana šteneta vrlo je bitna za normalan rast i razvoj te je preduvjet za snažnog i zdravog psa.

Bitni čimbenici u pojedinoj fazi su energetske potrebe, zrelost probavnog sustava i razvoj zubala.

Prva je faza intenzivnog rasta, a traje od odvikavanja od sisanja do kraja 5. mjeseca života. Koštani sustav se intenzivno razvija, štene dobiva u prosjeku 130g dnevno. Do 5. mjeseca života dosegne 50% težine odraslog psa. Tijekom ove faze probavni sustav šteneta je osjetljiv i još uvijek ne radi punim kapacitetom. Od 5. do 15. mjeseca života progresivno se konsolidiraju probavne funkcije. Dobivanje na težini se nastavlja, ali sporijim tempom. Razvija se mišićna masa i konsolidiraju se koštane strukture šteneta.

U 5. mjesecu života izgradnja koštanih struktura i zglobova je skoro gotova, ali razvoj šteneta je daleko od završetka. Od 5. mjeseca ulazi u fazu izgradnje mišićne mase i još uvijek ima velike energetske potrebe. Unos energije treba biti strogo kontroliran kako bi se spriječilo prekomjerno dobivanje na težini. Prekomjerna težina može za posljedicu imati deformaciju koštanog sustava. Programi prehrane za štence velikih pasmina posebno su formulirani kako bi se izbjeglo prekomjerno debljanje mladih životinja.

Hrana namjenjena odraslim psima svojim sastavom, tj. količinom bjelančevina, masti, vitamina i minerala, ne zadovoljava potrebe pasa u razvoju.

Stoga bih Vam preporučila da psa nastavite hraniti hranom za mlade pse velikih pasmina (najčešće su deklarirane kao puppy-junior "maxi" ili "large"). Preporučam Vam premium i superpremium programe, koji se upravo po ovakvom pristupu prehrani pasa razlikuju od hrana ostalih kategorija.

U ponudi Pet centra je uistinu velik izbor preporučenih programa, te Vas pozivam da uz stručnu pomoć naših veterinara odaberete za svog ljubimca onu koja će mu najbolje odgovarati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr