Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Ovih dana bi mi u kuću trebao stići mali maltezer, ženkica, od 8 tjedana. Zanimalo bi me koju hranu jede, odnosno koja je dobra. Vlasnica štence hrani nekom hranom ali koje nema u Hrvatskoj. Zato vas molim da mi kažete koja je hrana najbolja i ako biste mi učinili uslugu i uz hranu navedete i cijene.
Hvala! Tena.

O: Za početak zamolite prvog vlasnika šteneta da Vam zapakira malo hrane kojom je štene do sada hranio, kako bi prijelaz na novu hranu prošao bez probavnih komplikacija za štene.

Svakako bih Vam preporučila da štene hranite sa superpremium hranom, a to je Hill's, Eukanuba, Royal canin ili Proplan Purina. Superpremium hrana dolazi u više kategorija i okusa, a osim toga Hill's, Eukanuba i Royal canin imaju i medicinski program za bolesne pse i mačke (bolesti probavnog sustava i gušterače, jetrene bolesti, srčane bolesti, bubrežne bolesti, za dijabetičare...). Superpremium hrana je podijeljena prema veličini i težini psa koju će imati kada odraste, pa tako postoji hrana za male pasmine pasa, srednje velike i velike pse, a pojedini proizvođači su izdvojili i giant varijantu za posebno velike pasmine pasa kao što su mastifi, doge, bernardinci i sl. Također se superpremium hrana može naći u više okusa (piletina, janjetina, riba, govedina). Od premium hrana bih posebno izdvojila Allevu, koja za štenad dolazi u dva okusa (piletina i riba te janjetina i riža).

Ako svoje štene budete hranili bilo kojom od gore navedenih hrana nećete nikako pogriješiti, jer su sve te hrane jednako kvalitetne i u principu odabir hrane samo ovisi o individualnom ukusu pojedinog psa (neko više voli Hill's, a netko Eukanubu itd).

Pozivam Vas da sa svojim psom dođete u Pet centar i potražite pomoć veterinara pri odabiru idealne hrane za Vaše štene.

Kako razne vrste hrana dolaze u raznim okusima i pakiranjima, ne možemo Vam navesti sve cijene. Kilogram superpremium dehidrirane hrane za štence se kreće oko 45 kn. Kilogram Alleva hrane kreće se oko 20 kn. Ukoliko želite saznati cijenu određene hrane i pakiranja, slobodno nam se obratite.

OZNAKE: