Povratak

Hroptanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malu pasicu staru 3 godine. Mješanac je maltezera i bishona. Primjetila sam da joj jači mirisi poput parfema, dezodoransa smetaju. Počne hroptati, jednostavno ostane bez zraka. To traje par sekundi. Ne znam je li to normalno jer žao mi je kad je vidim takvu. Da li bih trebala potražiti pomoć ili što da napravim?
Hvala,
Simona

O: Hropci (rhonchus) predstavljaju suhe zvukove u grlu ili bronhima, a javljaju se uslijed njihove djelomične obstrukcije.

Postoje različiti uzroci njihovom pojavljivanju: kao klinički znaci respiratornih oboljenja (infekcija, anomalija, oštećanja laringealnih živaca), iritacija respiratornih prohoda različite etiologije, ali i u sklopu promjena drugih organskih sustava.

Pretpostavljam, da se u slučaju Vašeg ljubimaca radi o običnoj preosjetljivosti na parfem i posljedičnoj kliničkoj slici koju ste naveli. Naime, njuh je kod pasa izrazito razvijen i nije isključeno da neke intenzivne supstance, poput parfema, mogu izazvati laganu iritaciju.

Također, i neki drugi uzroci mogu izazvati navedene simtome. Tako, kongenitalne nepravilnosti, kao što su suženja nosnica, izduženog mekog nepca i suženje dušnika također mogu biti uzrok respiratorne disfunkcije.

Hropcima se često manifestira i kolaps traheje koji se najčešće javlja u malih pasmina pasa.

Trahea je organ kroz koji zrak struji u i iz pluća i građen je od hrskavičnih prstenova. Iz nepoznatog razloga trahea izgubi rigidnost i kolabira i gubi svoju čvrstu strukturu. Simptomi ovakvih poremećaja najčešće se jave kod pojačanih fizičkih napora, uzbuđenja, lajanja, tj. svih stanja koje ubrzavaju disanje. Očituju se problemima disanja - što pas jače pokušava udahnuti to trahea više kolabira i onemogućava prolaz zraku. Kako se naglo javi ubrzo i prestaje i pas normalno dolazi do daha. Nakon toga moguć je i kašalj koji podsjeća kao da pas pokušava pročistiti dišne puteve.

Ovo su naravno neke od mogućnosti, a pravu dijagnozu može postaviti samo veterinar i to nakon temeljitog pregleda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr