Povratak

Hroptanje i mogući uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam maltezericu staru 4 godine. Problem je što svaki puta kad se nešto uzbudi, ili veseli, ako se ide u šetnju i sl. te prilikom trčanja i nekog većeg napora jako hropće. Vodim je na ormici po preporuci veterinara ali nema neke velike koristi, jer i kad je pustim u dvorištu da slobodno trči isto hropće. Ponekad joj jezik zna biti plave boje i stalno ima potrebu piti vodu. Njeno zdravstveno stanje je inače dobro, nema problema sa hranom, stolicom, mokrenjem, vesela je i razigrana. Veterinar mi  je rekao da ima produženo meko nepce, ali nije preporučio nikakav operativni zahvat. Savjet je bio samo umjesto klasične ogrlice stavljati ormu. Molim za Vaše mišljenje. Zahvaljujem, srdačan pozdrav, Ksenija

O: Hroptanje kao simptom se može javiti kod različitih problema kao što su takozvano obrnuto kihanje, suženje nosnica, produženo meko nepce, kolaps  traheje, alergije...

Obrnuto kihanje nastaje kada dolazi do grča stražnjeg dijela nepca koje je produžetak mekanog dijela nepca te posljedično dolazi do zatvaranja dišnih prohoda i otežanog disanja. Najčešće se na psu primijeti da glasno hropče pognute glave te otežano diše kao da se guši što traje vrlo kratko vrijeme te prestane samo od sebe. Najčešće se javlja kod malih pasa, možete se javiti u svakoj dobi međutim češće je kod štenaca. Točni uzroci nisu poznati, međutim najčešći okidači su stres, uzbuđenje, povlačenje povodnika, fizički napor i slično. Nešto više o tom problemu možete pročitati u odgovorima mojih kolega, pod sljedećim naslovima:

Napadaji kašlja i obrnuto kihanje / Odabir hrane prema veličini granula

Obrnuto kihanje: simptomi, tijek i liječenje

Učestalo kihanje i "obrnuto kihanje" prilikom šetnje psa starije dobi | Alergije - dijagnostika i terapija

Suženje nosnica i produženo meko nepce se javljaju najčešće javlja kod brahiocefaličnih pasmina. Predugo meko nepce pada preko hrskavica na grkljanu i ometa ili čak onemogućava prolaz zraka kroz dušnik prema plućima. Jedino rješenje u ovom slučaju je operativni zahvat skraćivanja nepca koji se obavlja isključivo u općoj anesteziji i na intubiranom psu. Nešto više o tome možete pročitati pod sljedećim naslovima:

Mops i problemi s disanjem | Brachiocefalični sindrom

Otežano disanje kod Shih-tzua / Sužene nosnice

Kod alergijske reakcije organizam životinje reagira na tvari koje su njemu strane kao što su naprimjer pelud grinje, prašina, a najčešći uzrok je hrana i to bjelančevine mesa i žitarice.  Nešto više o tom problemu možete pročitati pod sljedećim naslovima:

Hroptanje psa i sumnja na alergiju

Poteškoće s disanjem – alergija

Alergija

Najčešći uzrok hroptanja kod malih pasa je kolabirana trahea. Trahea odnosno dušnik je organ koji je građen kao cijev, a kostur mu čine hrskavični obruči koji imaju oblik slova ''C''. On istovremeno mora biti vrlo čvrst da bi bio otvoren cijelo vrijeme, ali isto tako mora biti i fleksibilan kako bi pokreti glave i vrata bili mogući. Kolaps nastaje kada strukture izgube svoju čvrstoću te dolazi do ''spljoštenosti'' dušnika. Najčešći simptomi su kašalj koji se pojača kod stresa, fizičkog napora, potezanja uzice i slično, a javlja se i otežano disanje koje je jednako izraženo i kod udaha i izdaha. Najčešće se javlja kod pretilih pasa koji često imaju istovremeno prisutne probleme sa srcem. Uzrok nastajanja nije poznat, ali se zna da je debljina jedan od predisponirajućih faktora. Terapija je u početku konzervativna (lijekovi koji blokiraju kašalj i šire dišne puteve te po potrebi antibiotici), životinja mora mirovati, izbjegavati stresne situacije, za šetnju se koristi ormica umjesto ogrlice. Akoje životinja pretila, obavezno se stavlja na dijetu. Ukoliko konzervativna terapija nema efekta može se pristupiti operativnom zahvatu kojim se pokušava povećati lumen dušnika ili se čak ugrađuju umjetni obruči. Nešto više o ovom problemu možete pročitati pod sljedećim naslovima:

Problemi s dišnim putevima / Anatomija nosne hrskavice i kolaps traheje

Hroptanje

Hroptanje i gubitak daha

S obzirom na sve navedeno, preporučujem Vam da posjetite drugog veterinara koji će Vašeg psa detaljno pregledati i dati Vam točnu dijagnozu te Vam preporučiti što dalje napraviti.