Povratak

Hroptanje psa i sumnja na alergiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnici smo 3,5-godišnjeg maltezera. On oduvijek zna zahroptati (kao da se guši ili pokušava doći do zraka). Nekada to traje samo par sekundi, a nekada i malo duže. Također, nema pravila kako često mu se to dogodi. Ponekad prođu tjedni, a katkad hropće 3 dana uzastopce. Pročitali smo da male pasmine inače imaju sličnih problema pa nas zanima kako mu pomoći u tim situacijama? Nedavno smo boravili u prostoru u kojem se puši. Prva tri dana nije pokazivao nikakve znakove da mu dim smeta, međutim 4. dan je povratio i dosta dugo hroptao (mada taj dan uopće nije bio u prostoriji gdje se puši). Da li to ima veze jedno s drugim i da li je moguća neka post-reakcija na dim, pošto inače  ne  živimo

u stanu u kojem se puši? Da li je moguće da je alergičan na dim? U slučaju da je alregičan, da li reagira u trenutku kada se nalazi u prostoru gdje se puši ili kasnije? Hranimo ga isključivo Royal Canin suhom hranom, te katkada ubacimo u jelovnik pašteticu (uglavnom Hill'sove ili nešto slično), te kuhanu piletinu, a za nagradu dobije Pedigree keksić. Da li bi trebali nešto promjeniti s načinom ishrane?
Unaprijed se zahvaljujemo na odgovoru i srdačno vas pozdravljamo,
Ivana i Mladen

O: Pod pojmom alergija se podrazumijevaju specifične promjene u načinu reakcije organizma na tvari koje su tijelu strane. Te se promjene razlikuju od normalnih reakcija organizma kvalitativno, kvantitativno i vremenski. U većini slučajeva organizam reagira brže i žešće nego je normalno, ali može biti i obrnuto. Tvari koje su tijelu strane u organizmu potiču tvorbu antitijela. Antitijela su globulinske naravi i potječu od stanica te su specifično usmjerena prema stranoj tvari - antigenu ili alergenu, koja je izazvala tvorbu antitijela, pa na temelju međusobnog afiniteta samo s njom reagiraju. Reakcija antigena s antitijelom može biti uzrok umanjenjoj otpornosti organizma ili uvjetuje preosjetljivost i sklonost bolesti. U prvom slučaju se radi o hiposenzibilitetu ili alergiji, koja obuhvaća i imunitet kao rezultat alergijskog zbivanja. U drugom slučaju se radi o hiperergiji ili alergijskoj preosjetljivosti.

Alergijske se reakcije najranije razvijaju do 20-tak minuta nakon kontakta s alergenom (tvari na koju je pas alergičan) ili nakon par sati nakon kontakta. No, postoji i kasniji tip preosjetljivosti, čiji se simptomi uočavaju najkasnije 24-48 sati nakon izlaganja alergenoj tvari.

O inhalacionim alergijama u pasa pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

O drugim mogućim uzrocima hroptanja u pasa pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Mnogo pasa normalno žive s problemom hroptanja, ali s ograničenom aktivnošću, jer je to jedan od osnovnih načina na koji se može spriječiti "gušenje". Kod učestalih "napadaja" postoji rizik od oštećenja pluća, te pogotovo srca, jer su kod takvih stanja u izuzetnom opterećenju i stresu.

Također, treba voditi računa o tjelesnoj masi psa - kod pretilih pasa rizik je povećan. Nipošto psiću nemojte stavljati ogrlicu, već ormicu (oprsnicu, ham) koja ide oko ramena. Ogrlica može dodatno pogoršati stanje jer se vrši dodatni pritisak na traheu.

O povraćanju u pasa pisala sam ovdje.

Ukoliko se stanje Vašeg ljubimca ne popravi kroz dan do dva ili prethodno uočite neke od slijedećih simptoma: odbijanje hrane, potištenost, nezainteresiranost za okolinu, proljev ili neki drugi neuobičajen simptom, svakako ga odvedite u veterinarsku ambulantu gdje će kolega na osnovu općeg kličnog pregleda procijeniti o kakvom se patološkom procesu radi te preporučiti eventualne dodatne pretrage kako bi se došlo do konačne dijagnoze i poduzela odgovarajuća terapija.

Što se prehrane Vašeg ljubimca tiče, svakako nastavite istim načinom jer se radi o hrani superpremium kvalitete kojom psić dobiva sve potrebne lakoprobavljive sastojke za ishranu, koju možemo nazvati kvalitetnom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr