Povratak

Hroptanje psa u šetnji na povodniku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam jack russel terriera, jako je razigran pas i pun energije. Međutim, imam velike probleme s vođenjem psa na povodcu. Čim je na povodcu jako mi rokće, kao da ima velike probleme s disanjem. Vjerojatno čim je na oprsnici, stišće ga po prsima i zato ima probleme. Imate li sličnih situacija i možemo li što napraviti kako bismo to spriječili jer imam osjećaj da će se ugušiti. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Lijepi pozdrav, Matea

O: I sami ste naveli da je Vaš ljubimac energičan i razigran, što je tipično za ovu pasminu.  Niste naveli starost Vašeg ljubimca te pretpostavljam da je u pitanju mlađi pas te je "roktanje i hroptanje" samo posljedica velike aktivnosti i trenutnih visokih temperatura okoline.

Budući da psi nemaju sustav hlađenja kao ljudi (znojenje), višak tjelesne topline (stvara se kod trčanja i igranja) oslobađaju putem dahtanja, a topli zrak prilikom izlaska iz dišnog sistema (šupljine ili sinusi unutar njuške) se hladi i dolazi do kondeziiranja istog i stvaranja zvuka poput roktanja ili hroptanja.

Ako je pas stariji, moramo posumnjati na krvotok i opće stanje srčanog mišića, a da bi se ovaj problem točno definirao potrebne su pretrage krvi i Rrg slike grudnog koša, odnosno odlazak veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr