franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Nakon cijelog niza pretraga, mome je Yorkiju (mužjak, 14 god.) dijagnosticirana hipertrofija prostate bez strukturalnih promjena. Nakon dijagnoze je kastriran i postoperativni tijek prolazi u redu. Operiran je prije 15 dana. Međutim, posljednjih nekoliko dana (dok spava, kada je relaksiran ili uplašen – grmljavina – za sobom ostavlja tragove urina u malim količinama (kapi), a ponekad mu je spolovilo poprilično vlažno kao da je mokrio. Ove probleme nije imao prije kastracije...  Inače, redovito mokri na svom mjestu na balkonu kao i do sada i, čini mi se, kao laiku, da mokri u regularnim intervalima što prije operacije nije bio slučaj (vraćao bi se i nekoliko puta mokrio u 1 minuti). Ne pije pretjerano, jede suhu hranu Hill's za seniore koju mu malo omekšamo s malom količinom vode. Kao registrirani klijent Pet Centra, pronašao sam Propanol. Molio bih za savjet i pomoć u odnosu na gore navedeno. Srdačan pozdrav, Siniša

O: Inkontinencija kod mužjaka dolazi najčešće vezano za starost. Smatra se da u tome presudnu ulogu ima razina testosterona, s obzirom na to da on utječe na muskulaturu u mjehuru (sfinkter) koja omogućuje mokrenje odnosno zadržavanje mokraće. Kod starijih mužjaka može biti snižena razina testosterona što ima za posljedicu inkontinenciju.

Osim toga, kod mužjaka nastup inkontinencije može biti vezan uz oštećenja uretre i muskulature mjehura. Smatra se da je inkontinencija kod mužjaka mlađih od 9 godina veoma rijetka, a može se pojaviti kod mužjaka nakon kastracije jer se uklanjanjem spolnih žlijezda smanjuje produkcija testosterona.

Kod Vašeg ljubimca se radi o minimalnoj količini mokraće što ne bi trebalo zabrinjavati. Razina testosterona opada oko 45 dana nakon kastracije pa aktualna inkontinencija vjerovatno nije vezana uz opadanje ovog hormona.

Što se tiče Propalina, njegova djelatna tvar je fenilpropanolamin koji jača podražljivost sfinktera te tonusa mišićnog sloja uretre i mjehura. Na taj način se spriječava nekontrolirano curenje mokraće. Ovaj efekt naročito je izražen kod kastriranih kuja, kod kojih je uostalom inkontinencija i češća nego kod mužjaka. Propalin je lijek koji se izdaje na veterinarski recept, što znači da svakako morate razgovarati sa svojim veterinarom u vezi njegove primjene.

OZNAKE: