petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mužijaka Japanske Akite starog 2 godine, narančasto-bijele boje. Hranim ga K9 hranom koja je dosta kvalitetna, no želio bih mu malo pojačati pigment narančaste boje. Molim vas da mi kažete što mi vi preporučujete, što bi mi pomoglo u ishrani i naravno nešto od vitaminskih dodataka. Hvala, Draško
 

O: Pigmenti su ti koji bojaju svaku pojedinačnu dlaku u dlačnom pokrivaču svih životinja. Na taj način omugućuju specifične boje pasmina pasa i niti jedan pas nema identični "uzorak" pigmenata u svojem dlačnom pokrivaču.

Postoje dva tipa pigmenta koji čine boju krzna kod pasa i oba su oblici pigmenta zvanog melanin. Svaki od tih oblika predstavlja neku boju, a boje su opet podložne genetskim varijacijama (smeđa, siva, izabel). Melanin sintetiziraju specijalizirane stanice, melanociti, na poticaj melanotropnog hormona, a nalaze se u koži, korijenu dlake i drugim mjestima u tijelu.

Tako je eumelanin, crni pigment koji se nalazi i oblikuje ponajviše vrh nosa, te šarenice oka, dok feomelanin daje crvenu odnosno žućkastu nijansu.  Feomelanin se producira samo u krznu, pa prema tome intenzitet bojanja crvenim pigmentom neće utjecati na boju očiju ili na nos. Također, za razliku od eumelanina feomelanin ne dolazi u različitim varijacijama, nego se boja krzna razlikuje samo prema intenzitetu pigmenta (tako se npr. pasmina Irski seter smatra najintenzivnijim njegovim oblikom).  Bijela boja dlake za razliku od crne i nijansi crvene nije boja. Dakle ukoliko pas posjeduje bijelu "boju" dlake, to ustvari označava da na tim mjestima u njegovoj dlaci nedostaje pigmenta jer bijelo označava odsutnost oba pigmenta kako eumelanina tako i feomelanina.

Način na koji je pigment raspodijeljen u dlačnom pokrivaču i koje će stanice proizvoditi koji tip melanina ovisi, dakle, o genskoj ekspresiji. Često se to gensko ispoljavanje mijenja tijekom života psa pa se prema tome mijenja i boja dlačnog pokrivača (naravno, ne drastično).

Također,  važno je napomenuti da sastav hrane i dodaci hrani mogu itekako utjecati na intenzitet pigmenata i na njihovu raspodjelu, npr. smatra se da hrana bogata mrkvom, kukuruzom, slatkim krumpirom potiče ispoljavanje crvenog feomelanina.

Dodaci prehrani kao što su morske alge Spirulina i Ascophyllum pokazali su se kao izvrsni učvršćivači pigmenata i ispoljavanje njihovog intenziteta. Neki od tih dodataka možete pronaći i u našim dućanima u obliku Canina brašna morskih algi i tableta, te u obliku praška Beaphar Algolith. Zbog velikog udjela minerala, aminokiselina i mikro elemenata, posebno joda, cinka i karotenoida ovi preparati pozitivno djeluju na metabolizam kože, učinkovito poboljšavaju pigmentaciju dlake, očiju, nosa i mekuši i poboljšavaju opće stanje organizma.  Da bi se primjetila promjena u intenzitetu pigmenta i boji dlake  potrebno je nekoliko tjedana, čak mjeseci zbog metabolizma dlake i njenog ciklusa rasta.

O pigmentaciji dlačnog pokrivača kao i o nekim problemima pisali su više i kolege u ranije objavljenim odgovorima Pigmentacija i depigmentacija / Uzroci depigmentacije - preporučeni dodaci za pigmentaciju te Promjena pigmentacije dlake.

OZNAKE: