zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam njemačkog ovčara starog 8 godina i 3 mjeseca. Redovito je cijepljen i živi s nama u kući. Hrana koju konzumira je suha (Hill's janjetina i riža ili piletina) pomiješana s Cesar konzervom ili nekom drugom vrstom, Tommy. Naime, problem koji pas ima je zaista neugodan - svrab i češanje po cijelom tijelu već tjedan dana, te opadanje dlake u velikoj mjeri, što uzrokuje nemir i nespavanje tijekom noći. Isto tako, odveli smo ga kod veterinara, ali vezano za drugi problem, interdigitalnih cisti. Nakon pregleda, dobio je antibiotike Xiclav od 500 mg (koje je uzimao i prije, jer problem interdigitalnih cista traje već par mjeseci) i B vitamin. Isto tako, uzorci cisti su poslani u laboratorij u Zagreb. Čekamo rezultate. Inače, ovo mu onemogućuje svakodnevnu šetnju i normalan život. Što se tiče samog češanja i svraba, nažalost nismo dobili nikakav savjet i neznamo što i kako dalje. Koristimo šampon za osjetljivu kožu, a suhu hranu smo zamijenili mljevenom junetinom i rižom s malo maslinovog ulja. Nisam sigurna da li je ovo najbolji recept trenutno. Molim Vas za nekakav savjet ili prijedlog jer nam je teško prihvatiti savjet veterinara koji je glasio da je pas star i da je to česta pojava bez ikakvog testiranja ili razumnog objašnjenja.

Isto tako, pošto živimo u "provinciji", nažalost, nemamo mogućnost izbora ili barem drugog/drugačijeg mišljenja nekog drugog doktora ili veterinara. Ja se iskreno nadam Vašoj skoroj pomoći.Hvala unaprijed.

Lijepi pozdrav, Ivana

O: Uzroci češanja u pasa su mnogobrojni, ali pažljivim pregledom životinje i kroz razgovor s vlasnicima veterinari u pravilu pronađu uzrok ovog problema. Općenito o uzrocima češanja u pasa možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med., naslovljenom Svrbež i češanje.

Liječenje svrbeža uspješno je ukoliko se dijagnostičkim postupcima u veterinarskoj ambulanti determinira uzrok. No, svakako je od velike važnosti i potporna terapija u svrhu osiguravanja optimalnog oporavka kože i dlake. Potporna terapija obuhvaća medicinske kupke, dodatke prehrani za potporu kože i dlake te posebno formulirane medicinske hrane kod kožnih oboljenja.  

Provjerite je li na šamponu koji koristite za Vašeg ljubimca naznačeno da umiruje iritiranu kožu (npr. šampon Meladerm koji sadrži ekstrakt čajevca ili Ingenya šampon sa čajevcem, propolisom, metvicom i kaduljom koji osvježavaju kožu te umanjuju svrbrež). Ukoliko se radi o šamponu za umirenje iritirane kože preporuka je da se kupanje cijelog tijela čini dva do tri puta tjedno u prva dva tjedna a zatim se učestalost kupanja smanjuje na jednom tjedno nekoliko tjedana a u ovisnosti o odgovoru organizma.

Od dodataka prehrani najučinkovitiji su se pokazali pripravci sadržaja ribljeg ulja i/ili drugih biljnih ulja koja su sastavom nezasićene masne kiseline. U trgovinama i ljekarnama Pet centra možete pronaći: Brit Care Ulje lososa koji je prirodan izvor Omega 3 masnih kiselina (EPA+DHA) te uravnotežuje omjer Omege 3 i Omege 6 pa tako daje podršku metaboličkim procesima i osigurava zdravu kožu, bogatu i sjajnu dlaku; Dr. Clauder´s Lososovo ulje i Complex 10 ulja (ulje šafranike, orahovo ulje, ulje kukuruza, ulje sjemenki grožđa, suncokretovo, laneno ulje, lecitin); Vetoquinol Dermanorm ulje i kapsule za oralnu upotrebu, koje se sastoje od mješavine ulja - borečovog i ribljeg ulja, kako bi se dobio optimalni odnos Omega 6 i 3 masnih kiselina te Supplexan Dermafit ulje za vanjsku i oralnu upotrebu, koje sadrži biljna i riblje ulje uz dodatak vitamina E, biotina, cinka i selena. Navedene dodatke prehrani preporučljivo je primjenjivati u obliku kura tjekom više tjedana (4 do 8), pri čemu se doziranje može na početku prema potrebi i višestruko povećati.

Kako ste spomenuli da ljubimcu trenutno dajete mljevenu junetinu i rižu sa dodatkom maslinovog ulja, ipak bih preporučila prehranu posebno formuliranom medicinskom hranom kod dermatoloških problema s obzirom kako su one u potpunosti izbalansiranih omjera hranjivih tvari što je teško optimalno postići spravljanjem obroka kod kuće. U ponudi ljekarni Pet centra mogu se pronaći: Purina Hypoallergenic, Royal Canin Hipoallergenic ili Skin support, Hills z/d ili d/d te Eukanuba Dermatosis formula. Ujedno bih napomenula kako su hrane proizvođača Royal Canin, Purina i Eukanuba dostupne i putem naše internet trgovine.

Osim navedenog, iznimno je važno voditi brigu i o redovitom pražnjenju analnih vrećica i kontroli buha jer one mogu značajno komplicirati kliničku sliku kožnog oboljenja.

Svakako bi bilo uputno da o stanju Vašeg ljubimca obavijestite veterinara koji je pregledao ljubimca kako bi uslijed izostanka poboljšanja simptoma dijagnostiku preusmjerio u pravom smjeru. Naime, i terapija i period liječenja prilagođava se samom pacijentu.

Također, moram napomenuti kako je dijagnostika dermatoloških bolesti vrlo zahtjevna i dugotrajna, uključuje i pretragu kože, dlake i potkožnog tkiva, a sve sa ciljem otkrivanja uzroka patološkoj pojavi kako bi u konačnici došlo do izliječenja bolesti. Isto tako, liječenje kožnih bolesti ponekad traje iznimno dugo (i do 6 mjeseci), ovisno o inicijalnom uzroku, pa je potrebna velika upornost i strpljivost.

O interdigitalnoj piodermiji pisala sam i u ranije objavljenom odgovoru Interdigitalna pioderma - Kvržice između prstiju šape.

OZNAKE: