Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Mom 7 mj. starom mješancu boxera jako opada dlaka. Ima izrazito kratku i oštru dlaku.  Živi u stanu, a to traje već dva mjeseca. Je li to normalno linjanje? Postoji li način da se smanji? Četkam ga gumenom rukavicom ali i dalje kuda god prođe za njim ostaju dlake. Na trbuhu ima izrazito kratku dlaku, a mislimo s njime na snijeg. Hoće li mu biti hladno i treba li ga isprati od snijega? Hvala, Nataša

O: Linjanje kod vašeg psa je normalna pojava, iz više razloga: zbog njegove dobi kada gubi bebi-dlaku i dobiva pravu, a i zbog promjene sezone (jesen u zimu) kada se životinje linjaju i dobivaju zimsku (jaču) dlaku.

Ovo ljeto bilo je nešto toplije, a visoke vanjske temperature zadržale su se duže od uobičajenog i zbog toga se naši ljubimci duže linjaju i gube dlaku u velikim količinama. Ako smatrate da dlaka nije u pravoj formi, možete ga hraniti super premium hranom koja je namijenjena za takve slučajeve, kao što je npr. Sensitiv skin program od Eukanube.

Snijega se ne treba bojati, psa treba osušiti nakon šetnje, a prije izlaska van namazati mekuši (donji dio šapa)  kremom koja štiti od ozeblina i od nastajanja ranica izazvanih solju koja se posipa po našim cestama za vrijeme poledica. U Pet Centru možete nabaviti tu kremicu: Feet Balsam od Beaphara.

OZNAKE: