silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Nakon 5 godina intenzivnog češanja te eliminacijom svih mogućih alergena nisam uspjela pomoći francuskom buldogu. Redovite posjete veterinaru, pravilna ishrana, čišćenje od parazita i nametnika, čišćenje analnih žlijezda itd. - sve smo probali. Ponekad pomogne cink vitaminska krema. Za vrijeme grijanja stanje se pogoršava. Koža trbuha je crvena, izgrebana, vlažna i smrdi. Kako više ne znamo ni veterinar ni ja što bi moglo pomoći, zanima me da li joj ulje crnog kima (kumina) kao nekakav prirodni antihistaminik smijem davati te u kojoj količini? Ima 11 kg. Do sada nije dobivala antihistaminike jer nam to veterinari nisu prepisivali. Zahvaljujem, Ira

O: Pretpostavljam da je Vaš pas alergičan, a kod takve životinje vrlo često nastaju  sekundarne infekcije bakterijama, gljivicama, kvasnicama ili šugarcima. Kad dođe do takve infekcije, koža postane crvena, svrbež bude intenzivniji, a miris kože postane neugodan. Tada treba dijagnosticirati uzročnika i liječiti upalu kože, a uz to smanjivati simptome alergije.

O alegijama sam opširno pisala u prijašnjem odgovoru Alergija i atopija (atopični dermatitis) - terapija medicinskom hranom.

Alergija (grčki - nenormalna reakcija) je poremećaj u radu imunološkog sustava, koji  inače bezopasne tvari, takozvane alergene, prepoznaje kao potencijalno opasne te pokreće akciju za njihovu eliminaciju, stvarajući antitijela u borbi protiv njih. Djelovanje ovih antitijela na stanice izaziva prve simptome alergije, a u slučaju svakog novog susreta sa alergenima, antitijela se aktiviraju i tegobe se ponavljaju.Po intenzitetu razlikujemo slabe, umjerene i jake alergije, a najjače među njima, poput anafilaktičkog šoka, opasne su po život.

Postoji opća podjela na kožne i alergije dišnih organa, kao i na alergije na hranu, lijekove, prašinu, grinje... Alergije se najčešće javljaju u proljeće, kada se priroda budi, ako se radi  o alergijama na pelud biljaka i trave. U slučaju da je pas alergičan na prašinu ili grinje koje nalazimo u kućama, intenzitet alergije će se pojačati u zimsko doba.

Osim kortikosteroida, koji se najčešće propisuju u slučaju alergija, preporučljivo je davati i antihistaminike.

U nedostatku veterinarskih antihistaminika, može se propisati humani antihistaminik, a postoje i prirodni antihistaminici, kao što je ulje crnog kima. Istraživanja su pokazala da dugotrajnijom upotrebom crnog kima dolazi do znatnog smanjenja simptoma alergijskog rinitisa, ali nije utvrđeno da li  djeluje na kožne alergije.

U slučaju kožne alergije, preporuča se noćurak. Može se uzimati oralno ili se njime lokalno tretira zahvaćeno područje.

U slučaju alergije tijelo luči histamin koji je odgovoran za simptome, kao što svrbež i crvenilo kože.

Vitamin C smanjuje lučenje histamina tako da potiče njegovu razgradnju te pomaže pri otklanjanju histamina iz tijela. Uz to, vitamin C smanjuje mogućnost razvoja spazma bronhialnih puteva, što ga čini dobrodošlim pomoćnim sredstvom za ublažavanje astmatičnog napada.

S obzirom na to da u alergijskom procesu zbog djelovanja histamina dolazi do povećanja propusnosti krvnih žila, usporedno se uzima i kalcij jer  smanjuje i normalizira upravo tu pojavu.

Kvercetin je bioflavonoid snažnog antioksidativnog djelovanja koji vrlo učinkovito smanjuje razinu histamina tako da  pomaže stabilizirati membrane stanica, poput mastocita i bazofila te time spriječava izbacivanje zaliha histamina i serotonina u krv i tkivo. Osobito je djelotvoran s bromelinom i vitaminom C, pokazujući još snažnije protuupalno djelovanje.

Najnovija istraživanja ukazuju na poveznicu između alergija i zdrave crijevne mikroflore. Probiotici uspostavljaju pravilnu ravnotežu crijevne mikroflore te time znatno pridonose stabilnosti organizma povećavajući mu imunitet. Mliječni proizvodi sa oznakom dodanih korisnih  bakterija (LGG), preporučljivi su dodatak prehrani za alergične životinje.

U slučaju alergije preporučljivo je psu davati riblje ulje i druga biljna ulja koja sadrže nezasićene masne kiseline. U trgovinama i ljekarnama Pet centra možete pronaći  Dermanorm ulje i kapsule  za oralnu upotrebu, koje se sastoje od mješavine ulja - borečovog i ribljeg ulja, kako bi se dobio optimalni odnos Omega 6 i 3 masnih kiselina. Osim toga, imamo Dermafit ulje za vanjsku i oralnu upotrebu, koje sadrži biljna i riblje ulje  uz dodatak vitamina E, biotina, cinka i selena  te Dr Alders Lososovo ulje i Complex 10 ulja (ulje šafranike, orahovo ulje, ulje kukuruza, ulje sjemenki grožđa, suncokretovo, laneno ulje, lecitin).

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: