dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Zamolila bih Vas ako mi možete pomoći nekim savjetom. Naime, radi se o mojem psu mješancu, starom 12 godina. On je inače jako razigran, vitalan i aktivan pas. Do svoje 11. godine živio je sa mnom u Zagrebu, no, kako se ukazala prilika za poslom u inozemstvu, otišli smo van, a tako i moj pas s nama. Prošla je već jedna godina, a moj pas se nevjerojatno i nepodnošljivo češka. Promijenila sam mu i hranu već više puta, uzevši u obzir da je moguće da se to dešava od hrane. No, zar je moguće da svaka hrana ovdje tako na njega djeluje? Inače, redovito je išao veterinaru jednom godišnje. Tada bi bio cijepljen protiv bjesnoće, dobio bi tabletice protiv glista, dobio bi ampulu Frontlinea, očistile bi mu se analne vrećice i sve bi uvijek bilo u redu u Zagrebu. Neki dan je i ovdje išao veterinaru. Jedina promjena je ta što mu više ne kupujem Frontline, već ogrlice protiv nametnika i krpelja vrlo intenzivnog mirisa. Jednom godišnje mu se prazne analne vrećice i uvijek je sve bilo u redu. Htjela bih znati, da li je moguće da je njegovom učestalom češkanju i lizanju uzrok to što više ne koristimo jaku kemiju Frontline na koju je ipak bio naučen godinama? Istina je da je i okolina u kojoj živimo ovdje dosta prašnjavija jer smo u centru s autima, tramvajima i svime ostalime što ide uz to.
 

Da li je moguće da je moj pas toliko osjetljiv na prašinu? S druge strane, ponekad mislim da je i to sve dio malog šoka koji je preživio promjenivši poznatu okolinu u kojoj je živio od dana kad je ugledao ovaj svijet. Brine me to što preko dana spava i samo ponekad se češe, ali zato u noći poludi i liže se i češe čitavo vrijeme. Jednostavno je jako nemiran čitavu noć. Ne znam što bih učinila više. Gospođa veterinarka ovdje u gradu u kojem živimo je rekla da je jako puno pasa alergično i da se svi jako češu u posljednjih nekoliko godina.
Ako mi možete dati bilo kakav savjet, smjernicu ili upozorenje, bila bih Vam jako zahvalna.
S poštovanjem, K.Lj.

O: Kod sumnje na preosjetljivost na hranu, općenito se savjetuje ljubimca staviti tijekom 2 mjeseca na posebnu dijetu medicinskom hranom, u kojoj su proteini hidrolizirani. Taj postupak potvrđuje dijagnozu i može pomoći u otkrivanju sastojka koji uzrokuje preosjetljivost.

Sljedeći korak je izbor hrane koja sadrži specifični izvor bjelančevina, koji nije uobičajen u hranama za pse (patka i ječam, losos...). Ovakvom eliminacijskom dijetom dobit ćete podatak koje vrste mesa, odnosno žitarica ili povrća, Vaš pas ne pokazuje alergijsku reakciju.Tijekom eliminacijske dijete treba voditi računa da pas ne smije konzumirati apsolutno nikakav drugi izvor animalnih proteina (poslastice, domaća hrana i sl.), osim iz predloženih medicinskih linija hrane.

Preosjetljivost na pojedine sastojke hrane manifestira se promjenama na koži ili simptomima od strane probavnog sustava. Promjene na koži očituju se svrbežom, crvenilom kože i ožaricama (urtikarijama) ili ekcemom oko ušiju i očiju, po šapama, pod pazuhom i okolini anusa.

Kako biste bili sigurni da se radi o preosjetljivosti na hranu, treba isključiti druge uzroke problema na koži, kao što su alergijski dermatitis na ubod buhe, upala analnih žlijezda, invazije crijevnim parazitima, kožne parazitarne ili gljivične infekcije (šuga, demodikoza, mikosporoza, trihofitoza) te atopični dermatitis. Kako bi se isključila navedna stanja potrebno je ambulantni pregled kože te bris i strugotima kože. Mogu se napraviti i alergološki testovi kojima se u vrlo kratkom vremenu može točno utvrditi o kakvoj se preosjetljivosti, stoga je neuphodno za pravilno postavljanje dijagnoze posjetiti veterinasku ambulantu ili  potražiti pomoć na Veterinarskom fakultetu.

Također, postoje razna sredstva koja mogu pomoći u poboljšanju funkcije kože, primjerice Dermafit dog ulje, Dermanorm kapsule, Dermoscent Atop 7, Dermoscent Essential 6spot-on, Meladerm šampon.

Kao mogućnost odabira hrane, u ponudi su dostupne hipoalergijske hrane različitih proizvođača, a iz ponude Pet centra izdvajam Purina Hypoallergenic, Royal Canin Hypoallergenic, Eukanuba Dermatosis formula, Hill's z/d i d/d.

OZNAKE: