Povratak

Intenzivno češanje i osjetljiva koža štenca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam štene francuskog buldoga. Star je 4 mjeseca. Do sada sam ga hranila Royal Canin hranom za francuske buldoge. U zadnje vrijeme jako se češe, bili smo kod veterinara oni su našli buhe, stavili mu ampulu i za početak ostali na tim buhama. To je bilo prije 3 dana. On se i dalje češe, ne onako jako kao prije, ali češe se i grize šape. Na par mjesta ima onako kao da mu je dlaka zbrijana. Pa me zanima preporuka za hranu, možda mu ne odgovara ova. Na veterinarskoj su mi rekli da podloga za hranu treba biti janjetina i riba. Ne znam više ni sama koja bi mu bila najbolja, on jede bez problema, ne odbija hranu. Hvala, Vinka

O: Problemi  koje ima Vaš ljubimac su vrlo učestali. Uzroka češanju ima jako mnogo; među najčešćima su alergijske reakcije na hranu, reakcije na cjepiva, autoimune bolesti, ubodi buha, grinja i drugih insekata, no isto tako i stresne situacije koje vode do hormonalnih poremećaja kao i brojni alergeni iz okolice. Pas, naime, u šetnji svojim šapama dotiče različite kontaminirane površine, pesticide, herbicide u travi, prašinu i čitav niz različitih tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju. Zbog toga je dobro nakon svake šetnje psu namočiti šape u otopinu blagog dezinficijensa; povidon jod je odličan kod gljivičnih tretmana. Isto tako možete  kupki dodati ekstrakt zelenog čaja ili kamilice ukoliko je koža upaljena ili iritirana. Mjesta koja pas intenzivno liže i češe možete mazati cinkovom masti sa ribljim uljem.

Što se hrane tiče, preporuke su uvijek prijeći na neku hipoalergenu formulu, namijenjenu liječenju dermatoza; u ponudi Pet centra dostupan je raznolik izbor veterinarskih dijeta za ovu namjenu. Što se vrsta mesa tiče, losos kao izvor proteina pokazao se  najprimjereniji dok piletina često zna  biti uzrok alergija, osobito u hrani koja kombinira meso  više životinjskih vrsta. Znači, preporučljivo je birati  monoproteinski proizvod dok se simptomi ne povuku. Uz navedeno psu možete u hranu dodavati odabrani imunokompleks za osnaživanje kože kao obrambene barijere organizma te nastojte da su ležaji, prostirke i predmeti za igru uvijek čisti i dezinficirani te izrađeni od prirodnih materijala.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr