Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nakon trovanja neidentificiranim prehrambenim ili neprehrambenim artiklom moja 6-mjesečna kuja završila je kod veterinara, dobila trodnevnu kuru injekcija i Eukanuba intestinal formula za štence. Ttrebam li prijeći sa te hrane na staru (Royal canin giant puppy) po završetku dijete odmah ili da prijelaz bude postupan, kao što je kod mijenjanja običnih dehidrata? I, još da pitam za drugo mišljenje: veterinarka smatra da je moguće da je kuja razvila simptome (grčevi, proljev, bezvoljnost, umor, slabost) jer smo joj dali dva dana prije teleću  kost  da si malo čisti zube. Rekla nam je da više ne dajemo psu kosti. To mi je bilo žao čuti jer sam sa svih strana dobila savjet da joj jednom tjedno dam goveđu sirovu kost za zube.

Što vi mislite? Hvala, Maja.

O: Poremećaji u želučanom i crijevnom sustavu relativno su česti u pasa. Različiti uzroci dovode do poremećaja u probavnom sustavu Vašeg ljubimca. Ti uzroci variraju od uzimanja pokvarene hrane ili drugih toksičnih tvari, do parazita te bakterijskih ili virusnih infekcija. Neke bolesti, poput upale gušterače, kronične bolesti jetre ili upalne bolesti crijeva, također mogu izazvati povraćanje i proljev. Nadalje, svaka upala otežava Vašem psu probavu hrane, pa se hrana ne absorbira, a Vaš pas može izgubiti na težini i dehidrirati.

Pravilna prehrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sustava. Intestinal formula za štence organizmu olakšava probavu i absorpciju važnih prehrambenih sastojaka. Ovisno o težini stanja i dužini trajanja bolesti, Vaš će Vas veterinar posavjetovati o trajanju potrebne prehrambene potpore. U pravilu, kad se simptomi poboljšaju potrebno je postepeno prijeći na redovnu hranu za pse, u periodu 5-7 dana. Mnogi psi osjetljivi su na promjenu hrane, a osobito štenad. Bitno je naglasiti kako psi reagiraju individualno na istovrsnu hranu. Kod onih osjetljivijih vrlo često se javljaju proljevi.

Kosti u prehrani pasa nemaju osobitu nutritivnu vrijednost. Jedino je koštana srž nutritivno vrijedna, ali sadrži velike količine masti, te može biti uzrok promjeni u konzistenciji stolice. Sam proljev izuzetno iscrpljuje organizam, a naročito u štenadi. U velikoj količini gube se voda i elektroliti iz tijela, što za posljedicu ima slabost organizma, i bezvoljnost. No, također, ovakve promjene mogu biti posljedica crijevne infekcije bakterijske ili virusne etiologije.

Ukoliko se kosti daju u prevelikim količinama, želučana kiselina ne može u potpunosti rastopiti svu količinu, te dolazi do začepa u crijevima. Naročito su opasne cjevaste kosti peradi koje svojim oštrim rubovima mogu oštetiti usta i ždrijelo, a isto vrijedi i za riblje kosti. Svježe kosti bogate su kalcijem i fosforom, te se smatraju korisnim mineralnim dodatkom prehrani pasa. Ali, istraživanja pokazuju kako je upitna resorpcija minerala iz kostiju. Ipak, psi uživaju u kostima jer su im vrlo ukusne, jačaju žvačne mišiće, sudjeluju u čišćenju zubiju, te su izvrsna zabava. Treba imati na umu kako sirove kosti predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje jer se tek termičkom obradom uništavaju bakterije, a s druge strane, one predugo kuhane kosti postaju lomljive i mogu uzrokovati mehanička oštećenja sluznice usta i ždrijela. Iz tog razloga primjerenije su umjetne kosti posebno proizvedene, od goveđe kože ili kukuruzovine koje pružaju zabavu psu, a ujedno održavaju zube čistima. U ponudi u našim Pet centrima nudimo širok izbor proizvoda od umjetnih materijala koji su potpuno neškodljivi za organizam psa, a ujedno održavaju higijenu usne šupljine.

OZNAKE: