albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam problem s mužjakom, star 6 mjeseci, am. staff - crvenilo na spolovilu, i na tom mjestu mu je otpala dlaka? Neka alergija ili? Planiram ubrzo posjetiti veterinara, naravno. Vaše mišljenje? Alergija na što? I zašto upravo samo na tom mjestu? Zahvaljujem na razumijevanju. Lijep pozdrav.

O: Kod većine pasa se na otvoru prepucija uvijek primjećuje manja ili veća količina sivkastog-žutog iscjetka, a da pritom pas ne pokazuje nikakve znakove oboljenja. Veće količine iscjetka su posljedica  upalnog procesa na prepuciju, najčešći uzrok je bakteriološki.

Kod upale prepucija, klinička slika se očituje većom količinom iscjetka različite boje, crvenilom po koži,  ponekad je prisutan i otok. Opće stanje se znatno ne mijenja, ali pas pokazuje nemir i stalno pokušava otkloniti sekret i ublažiti bol. Upalu prepucija mogu izazvati larve muha, pojavljuju se kod neuredno držanih pasa ili kod onih koji na prepuciju imaju manje ili veće rane.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda penisa i prepucija. Osobita se pozornost postavlja na prisutnost ozljeda, stranih tijela. Bakterijska kultura i citološka analiza iscjetka potrebna je u identifikaciji uzročnika te točne preporuke antibiotske terapije.

Liječenje blagih oblika upala vrši se održavanjem penisa i prepucija čistim, ispiranjem fiziološkom otopinom te stavljanjem zaštitnog ovratnika u svrhu sprječavanja lizanja. Za prevenciju treba slijediti upute Vašeg veterinara o liječenju i redovito davati preporučenu terapiju.

Preporučujem Vam da svakako posjetite veterinara koji će na osnovu pregleda dijagnosticirati problem te preporučiti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: