Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene shi-tzu, staro 2,5 mj. Prije otprilike 20 dana počeo mu je curiti nos. Bio sam kod veterinara, dao mu je dva puta antibiotik. Još uvijek mu curi nos, dosta hrče i vidim da teško diše na nos jer mu je dosta začepljen. Opet je na kuri antibiotika, kaže veterinar da ne zna šta bi mu moglo biti, dao mu je i kapi, ali ne prolazi. Kada diše na nos, prave se balončići. Molim za savjet. Damir

O: Iscjedak iz nosa može biti simptom različitih bolesti. Tako, mogli bi izdvojiti različite bolesti gornjih dišnih puteva (rinitis, sinusitis) ili se može javiti kao posljedica inhalacione alergije.

Prema tijeku bolesti mogu biti akutnog ili kroničnog karaktera. Osim toga, iscjedak iz nosa se može pojaviti i kao jedan od mnogih simptoma koji prate različite zarazne bolesti.

Akutne rinitise ili sinusitise najčešće uzrokuju virusi. Od njih možemo izdvojiti uzročnika štenećaka, pseći adenovirus tipa 1 i 2, uzročnik pseće parainfluence,... Također, primarne virusne rinitise ili sinusitise dodatno kompliciraju sekundarne bakterijske infekcije uzrokovane različitim uzročnicima.

Alergijski rinitis je najčešće sezonske prirode i može biti uzrokovan različitim spektrom alergena, npr. pelud. Također, ljubimac alergijskom reakcijom može odreagirati i na kućnu prašinu.

Akutni rinitis mogu uzrokovati i različiti iritantni plinovi, dim, strana tijela,...

Iscjedak iz nosa može biti i jedan od simptoma uzrokovanim različiti procesima i u okolnim anatomskim dijelovima. Tako se može povezati i s problemima sa zubom (npr. apsces korijena zuba).

Klinička slika se manifestira iscjetkom iz nosa, kihanjem, otežanim disanjem,... Nerijetko se pojavljuje i iscjedak iz oka te konjunktivitis.

Sama dob ljubimca (2,5 mjeseci starosti) djelomično može biti i odgovorna za intenzitet. Naime, ljubimci u toj dobi još nemaju u potpunosti razvijen svoj imunološki sustav tako da bilo koja prehlada ili patogeni uzročnik za posljedicu može imati burnu i ozbiljnu reakciju. To nas dovodi do činjenice da je rana dijagnostika i pristup u liječenju nužan i izrazito bitan, a sve kako bi spriječili "probleme" većih razmjera.

Stoga što uzroci kliničkoj slici koja se pojavljuje kod Vašeg ljubimca mogu biti raznoliki, za početak je potrebno utvrditi točno što je posrijedi. Iz tog razloga, nužan je posjet veterinaru. Naravno, za dijagnozu ili drugo mišljenje možete se posavjetovati i na Klinici za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

OZNAKE: