Povratak

Iscjedak iz spolovila psa i upala (balanopostitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Radi se o francuskom buldogu, mužjaku starom 2 godine. Iz spolovila mu konstantno izlazi sekret, zeleno-žute boje, strašno neugodan, daje miris na željezo u velikim količinama. Inače zdravlje je dobro (tako kaže veterinar) . Naime, kad je bio beba to se pojavljivalo, ali nikad u ovolikim količinama. Nije se još pario. Stoga Vas lijepo molim ako me možete uputit na nešto, i da li je to uopće normalno? Ako je, mislim da sam vidjela na vašoj stranici da prodajete "gaće" za kuje pa će se i on lagano učit koristiti ih. Unaprijed hvala, Berrie

O: Simptomi koje opisujete u Vašeg ljubimca upućuju na upalu penisa i prepucija

(nabora kože koji prekriva penis), tzv. balanopostitis. Postoji nekoliko uzroka balanopostitsu, uključujući ozljede, bakterijske infkecije, fimozu i tumore. Balanopostitis je jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji zahvaćaju prepucij, a češće se javlja u nekastriranih jedinki.

Balanopostitis prate slijedeći simptomi: žuti ili zeleno-žuti iscjedak (gnoj) vidljiv na vrhu penisa ili prepucija neugodnog mirisa, ponekad i krvavi iscjedak, moguće je i otečenje i upala u području oko penisa i prepucija, prekomjerno lizanje prepucija, neugoda i manjak interesa za parenjem a kod težih infekcija letargija, vrućica te gubitak apetita.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda penisa i prepucija. Osobita se pozornost postavlja na prisutnost ozljeda, stranih tijela te tumora. Ovakav pegled ponekad zahtijeva sedaciju ili pak anesteziju a naročito ako je prisutna bolnost u tom području. Osnovni testovi poput kompletne krvne slike i biokemije krvi te analiza urina su obično u granicama normale, osim ako nije prisutna i infekcija mokraćnog mjehura, prostate ili sistemska infekcija. Bakterijska kultura i citološka analiza iscjetka potrebna je u identifikaciji uzročnika te točne preporuke antibiotske terapije.

Liječenje blagih oblika upala vrši se održavanjem penisa i prepucija čistim, ispiranjem fiziološkom otopinom te stavljanjem zaštitnog ovratnika u svrhu sprječavanja lizanja. U težim i kroničnim slučajevima liječenje se sastoji od: uklanjanja uzroka (ako se determinira; tumor, priraslice ili abnormalan rast tkiva), antibiotska terapija, svakodnevno ispiranje prepucijalne vrećice antiseptikom, lokalnom aplikacijom antibiotika u prepucijalnu vrećicu, kastracija.

Za prevenciju treba slijediti upute o liječenju Vašeg veterinara i redovito davati preporučenu terapiju. No, ponovno javljanje upale je često unatoč terapiji,  a naročito ako se uzrok ili predisponirajući čimbenik ne može otkriti. Smatra se kako se redovitim ispiranjem prepucijalne vrećice kao i kastracijom znatno smanjuje mogućnost ponovne infekcije.

Preporučujem Vam da svakako posjetite veterinara koji će na osnovu pregleda dijagnosticirati problem te preporučiti odgovarajuću terapiju.

U ponudi Pet centra su i "gaće" posebno prilagođene mužjacima pa Vas pozivam da se posavjetujete sa našim veterinarima o najpogodnijem izboru za Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr