martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kujicu maltezera staru 11 god. koja boluje od dijabetesa. Nažalost, moj veterinar ništa ne zna o tome, a kada se drugima obratim za pomoć svima je bitno da dobro naplate, a od pomoći ništa. Nažalost, sama sam bila prisiljena nabaviti aparatić i inzulin (novomix 30) i sama radim kontrole šećera i inzulin dajem po mojoj pretpostavci (inače sam med. sestra pa se usudim sama oko toga baviti). Za sada jede samo Hill's w/d (suhu hranu), a zanima me što bih joj mogla još dati, a da joj sama doma skuham.

Unaprijed hvala.


O: Vrlo je teško pripremiti izbalansiranu hranu za pse ili mačke dijabetičare. Obrok bi trebao sadržavati 50-55% visoko kvalitetnih složenih ugljikohidrata (zob, povrće, krumpir), bez jednostavnih šećera kao saharoza, masti do 20%, bjelančevina 15-30%. Hrana bogata složenim ugljikohidratima (vlaknina) usporava probavu i absorpciju ugljikohidrata, a time se sprječava "divljanje" glukoze u krvi (najčešće se odvija 1 do 4 sata iza obroka). Zob, povrće i krumpir se mnogo sporije probavljaju i resorbiraju od riže.

Također, i ovdje treba biti oprezan (količina vlaknine) jer pacijenti, psi i mačke, mogu znatno gubiti na tjelesnoj težini koja je već riskantno niska od prije.

Za tjelesnu težinu oko 5,5 kilograma za osnovne dnevne potrebe treba osigurati 452 kcl; 24,5 grama proteina; 8,9 grama masti. Jedan od primjera je 165 grama kuhanog pilećeg mesa ili purećih prsa, dvije šalice kuhanog krumpira, nešto zobi i graha uz 30 grama pšeničnih mekinja. Ne zaboravimo na vitamine i minerale koje treba povremeno osigurati i dodati u ishranu.

Možete pokušati s pripremom hrane, ali je jednostavnije i izbalansiranije ponuditi Vašoj ljubimici gotovu veterinarsku dijetu za pse dijabetičare (Hill's w/d, r/d; Royal Canin Diabetic special konzerve i Weight control suha hrana).

OZNAKE: