Povratak

Ispucana zubna caklina i obojanost zuba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Zanima me koji bi mogao biti razlog ovakvog zuba? Samo gornji očnjaci su takvi. Pas je pasmine Dogo Argentino i ima oko godinu dana. Odmalena sam mu davala kalcij u prahu od Canine i kasnije Canhydrox GAG tablete. To na zubićima mu se stvorilo odmah kako su izrasli. Često dobije i one kupovne kosti za čišćenje zuba, a i stalno nešto žvače (štapovi, igračke). Lp, Dafne

O: Na fotografiji je vidljivo da je zubna caklina ispucana, a na zubima se, zbog neravne površine, vrlo brzo taloži plak koji je žutosivkaste boje. Uz rub zuba vidljiva je i crvena uska crta koja predstavlja početak upale zubnog mesa. Ispod zubne cakline nalazi se dentin, koji u ovakvim slučajevima gubi prirodan zaštitni pokrov.

Ispucana zubna caklina otvara put nepovoljnim vanjskim čimbenicima koji dovode do veće osjetljivosti zuba kao i infekcijama.

Pojava obojenosti zuba kao i oštećenja cakline nisu nepoznanica u veterinarskoj praksi.

Uzroci mogu biti različiti, od genetski predisponiranih jedinki, pa sve do promjena uzrokovanih lijekovima ili npr. promjene mogu biti vezane uz povišenu temperaturu šteneta u vrijeme razvoja zubne cakline.

Obzirom na krhku zubnu caklinu, ipak bi bilo bolje da pas često ne dobiva kosti za čišćenje zuba, već bi bilo bolje koristiti neki od preparata u obliku spreja ili paste kojim se uz blagu masažu četkicom za zube može spriječiti formiranje zubnog plaka.

Preporučam Vam da psa odvedete na pregled specijalistima na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Vjerujem da će Vas uputiti u sve mogućnosti zaštite i eventualne obrade promijenjenih zubnih površina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr