Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene beaglea 5 meseci staro i polako završava sa menjanjem zuba. Ima savršen preklop, samo prednji zubići u donjoj vilici nisu baš, kako bi se reklo, pod konac. Da li je to mana?
Hvala,
Mima

O: Postupak izmjene mliječnih u trajne zube proteže se, kod nekih pasa, i do 9. mjeseca života, odnosno, smatra se da će se zubalo po svojoj kvaliteti, položaju i genetskoj predispoziciji ustaliti do tog vremena. 

Krivi položaj zuba može biti uzrokovan različitom etiologijom: greške u caklini, smjeru rasta zuba ili čak obliku čeljusti, može rezultirati u lošem poravnanju, slabosti zubne strukture, predispoziciji za raspadanje tkiva zuba i otežanog žvakanja.

Kako mi je na ovakav način, teško procijeniti da li kod Vašeg ljubimca postoji ili ne neka mana, savjetujem Vam da ga odvedete kod svog veterinara koji će procijeniti trenutnu situaciju te će Vam moći i odgovoriti na Vaše pitanje. Naime, njemu će osim kliničkog pregleda ljubimca, pregleda usne šupljine i RTG snimka moći pomoći u određivanju trenutne situacije. Također, o istome se možete posavjetovati s kinološkim sucima u Kinološkom savezu.

O izmjeni zubi u štenaca pisala je moja kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: