Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Jučer sam imao situaciju u koja me jako iznenadila i ne mogu vjerovati da je moj retriver u stanju tako nešto napraviti. Pas je bio unutar ograde, nije bio na lancu kao nikada do sada, naišle su dvije curice s dva manja psića i moj je pas navodno skočio preko ograde i uhvatio jednu od djevojčica za ruku. Ograda je visoka 130 cm, je li on uopće mogao preskočiti je? Ne znam što se događa s mojim psom. Moje je mišljenje da se jedan od njihovih pasa provukao i otišao kod našega i da su one išle po njega. Molim Vas, ako ikako možete da mi odgovorite je li naš pas postao agresivan i što da učinimo?
Hvala, Predrag

O: Jedna od najpopularnijih pasmina pasa je zasigurno zlatni retriver. Ova pasmina danas je poznata prije svega po svom uravnoteženom karakteru, dobrom podnošenju stranih ljudi, a naročito djece. Sve retrivere odlikuje urođeno svojstvo izražene fiksiranosti na ljude tako da se uz pravilan trening može odgojiti do tako dobre poslušnosti koju mnoge druge pasmine gotovo da ne mogu doseći. Njegova takozvana "želja da ugodi" može kod promatrača izazvati utisak da vlasniku čita želje iz očiju. Lakoća kojom ga se može voditi povezana s velikom inteligencijom i sposobnošću prilagođavanja doveli su do toga da je zlatni retriver, uz svoju prvobitnu namjenu za lov, danas natprosječno često postao vodič slijepih i invalidnih osoba, tragač za drogom i eksplozivima i kao, ipak najviše, obiteljski pas.

U slučaju kada je obiteljski pas, vrlo je važno da životinja dobije neku obavezu, zadatak koji će ga, u idealnom slučaju, zaposliti i tjelesno i intelektualno. Ako se zadovolji njegova potreba za aktivnošću, zlatni retriver će biti neproblematičan kućni pas. Potpuno je neprimjeren za trajno držanje u tijesnom prostoru. Potreban mu je neposredni kontakt s ljudima i nije primjeren kao pas čuvar i slično. Gotovo da nije moguće naći pasminu (čak niti među patuljastim pasminama) koja bi za ove zadatke bila manje primjerena od zlatnog retrivera. Jako odgovaraju kao kućni psi jer su povjerljivi, privrženi i vole djecu. Moraju biti uz ljude da bi bili sretni, a ako su izolirani od ljudskog kontakta kroz duže vrijeme, postanu problematičnog ponašanja.

Za agresivno ponašanje pasa uvijek postoji razlog koji je očigledan psu, ali vlasnicima nije uvijek jasan. Znaci agresije mogu biti različiti, a manifestiraju se kao gledanje izravno u oči (nekoliko minuta), upozoravajuće režanje, pokazivanje zubiju, griženje u prazno, lajanje i griženje, tj. napad.

Agresivno ponašanje pasa može biti usmjereno prema ljudima, jedinkama iste vrste ili drugim životinjama. Jednom kada se pojavi, agresivno ponašanje nikada ne prestaje samo, te ga treba obuzdati, smanjiti i otkloniti.

U literaturi je opisano nekoliko oblika agresije, od kojih svaka ima specifičan uzrok. To su:

- dominantna, koja može biti usmjerena na ljude ili druge pse
- teritorijalna, koja je povezana s obranom određenog područja
- protektivna, usmjerena na ljude i životinje koje pas procjenjuje kao prijetnju vlastitoj grupi
- posesivna, pas brani hranu, igračke ili sl.
- predatorska, predstavlja lov
- uzrokovana boli
- naučena, psi izvršavaju naredbu
- uzrokovana strahom, kao obrambena reakcija na stvarne ili ponekad krivo procjenjene opasne situacije
- uvjetovana spolom, manifestira se kao borba mužjaka

Najčešće je u pasa prisutna takozvana dominantna agresija. Ova vrsta agresije često je usmjerena na pse, pa čak i na ljude. Agresija se javlja češće među psima podjednake dobi, spola i veličine, što ne mora uvijek biti pravilo. Teritorijalna agresija se javlja kada se psi ponašaju zaštitnički prema vlasniku, svome prostoru ili sl. Ovakvu agresiju je moguće spriječiti, već u ranoj dobi, ako se psa upozna s redovitim posjetiteljima svoga doma. Kad se tako postupa s psom od malih nogu, on će vlasnika upozoriti da je netko došao, ali neće kompluzivno braniti svoj teritorij.

Općenito, psi mogu preskočiti i ogradu visine do 1,8 m. To prvenstveno ovisi o kondiciji psa, veličini terena za odskok i sl.

Pronađete li uzrok, moći ćete isključiti daljnju agresiju, ako je do nje zaista došlo u ovom slućaju.

OZNAKE: