ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam ženku patuljastog pinča staru 1,5 godinu i danas sam primijetila da joj se stomak jako naduo. Prije toga je normalno obavila nuždu, pojela uobičajni obrok, tako da ne znam šta je moglo izazvati nadutost stomaka. Jutros smo otvorili vrećicu lješnjaka, ali, naravno, psu nismo davali, samo što me sada brine da nam možda nije ispao lješnjak, a ona ga pojela. Da li bi to moglo izazvati ovakav problem?  Nema nikakve druge simptome, osim što je mirnija nego inače, ali ako je zovnem, ustane i dođe. Da li bih joj trebala dati neke tablete za želudac ili nešto drugo što bi joj moglo pomoći ili će to proći samo od sebe? Unaprijed hvala na odgovoru. Ana

O: Ukoliko se sumnja na strano tijelo u probavnom traktu psa najbolje je odvesti životinju na veterinarski pregled kako bi se postavila točna dijagnoza.

Ponekad se u pasa javlja nadutost koja se može liječiti medicinskim ugljenom rastopljenim u vodi.

Medicinski ugljen ima veliku moć vezanja toksina i plinova iz probavnog sustava, a ne ometa evakuaciju crijevnog sadržaja. Sve dok traje nadutost pse ne treba hraniti, dovoljno im je ponuditi svježu vodu i izvoditi ih da polako šeću. Kretanje kao i travnate, zemljane površine na kojima pas obično obavlja nuždu potaknut će refleks defekacije, odnosno izbacivanje plinova nakupljenih u crijevima.

OZNAKE: