Povratak

Iznenadno pokunjeno ponašanje i iscjedak sa sukrvicom iz anusa psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Netom pred sam vikend primjetili smo da je pas (shih tzu) tužan, spuštenog repa, povalči se u osamu, "kunja", otežano se kreće, prvo smo pomislili da mu se uhvatio krpelj. Pretražili smo ga i ništa nismo pronašli, međutim, uz sve gore navedene simptome, on je redovito jeo, pio i imao urednu i zdravu stolicu. U subotu sam ga odvela u šetnju, nije se mogao kretati, sjeo je par min.nepomično, zatim se ustao i počeo mahati repom, obavio je sve vani, stolica mu je ponovno izgledala normalno, međutim iz anusa mu je izašao iscjedak sluzi sa sukrvicom, to nas je jako uplašilo. Doma smo mu sve isprali s mlakim tušem, obrisali ga i stavili mu nekoliko puta gazu natopljenu kantarijevim uljem (to smo jedino imali pri ruci, a znam da ne šteti životinjama). Iako je taj iscjedak izgledao strašno, pripremili smo ga voditi nekom dežurnom veterinaru, ali nakon tog iscjedka pas je oživio, rep mu je ponovno bio u zraku, počeo je trčatič, radosno želi van, jede slasno, ...još mu je iscjedak nekoliko puta izašao, kao da je imao neku nakupinu u anusu koja mu je pukla, nakon čega mu je bilo puno lakše . Što napraviti dalje kako bi mu anus zacjelio i kako bi se oporavio!? Unaprijed zahvaljujemo. Vesna

O: Nadam se da je Vašem psu danas dobro. Iz samo opisa simptoma, a bez detaljnog pregleda psa je vrlo teško zaključiti o čemu bi se točno moglo raditi.

Ako je inače aktivni pas postao pokunjen moglo bi se posumnjati na piroplazmozu (babeziozu). To je bolest koju prenose krpelji, a uzrokuju ju paraziti koji se u životinji nastanjuju u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima). Bitno je napomenuti da se krpelja ne mora pronaći na psu jer za prijenos uzročnika bolesti je dovoljno da krpelj bude na životinji 12-24 sata i nakon toga se otpusti, dok se simptomi obično pojave 36-72 sata (nekad čak i duže) nakon ulaska parazita u organizam. Neki od simptoma bolesti su potištenost, malaksalost, visoka temperatura, nezainteresiranost, odbijanje hrane i vode, promijenjena boje urina, začep, proljev, ubrzano disanje i rad srca, ali svi ti simptomi mogu biti više ili manje izraženi.

Iscjedak sa sukrvicom iz anusa kod pasa može uzrokovati više toga. Tu je bitno napomenuti da je važna boja krvi jer će to upućivati na mjesto u probavnom sustavu gdje je problem nastao, a važna je i količina iscjetka i krvi. Neki od uzroka takvog stanja mogu biti jednostavni poput intestinalnih parazita. Isto tako uzroci mogu biti i kompliciraniji poput problema sa analnim žlijezdama u vidu apscesa i fistula, različitih upalnih stanja probavnog sustava ili čak tumorskih tvorevina. Problemi sa kretanjem koje ste naveli mogu biti povezani sa iscjetkom, ali mogu biti i simptom nekog drugog poremećaja koji se odvija istovremeno sa prvotnim procesom. Ono što je važno napomenuti je to da bez detaljnog pregleda psa uzrok takvog stanja je vrlo teško otkriti te bih Vam preporučila da što prije posjetite svog veterinara koji će psa detaljno pregledati i dati Vam konačnu dijagnozu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr