Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Sviđaju mi se vaši odgovori pa sam vam danas odlučila postaviti pitanje. Naime, kujica labradora-ptičara se tjera u 6. i 12. mjesecu, trenutno ima 6 godina i nije uopće krvarila. Ne znam zašto, je li pre stara ili što? Unaprijed zahvaljujem, Franka

O: Hvala na ukazanom povjerenju.

Kuje se prosječno tjeraju dva puta godišnje, tj. svakih šest mjeseci, ali to može biti i svakih 4 ili 9 mjeseci.

Općenito o uzrocima izostanka tjeranja pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Kuje ostaju spolno reproduktivne tijekom cijeloga života te ne ulaze u fazu menopauze poput žena, tako da se o starosti kao uzroku anestrije ne bi moglo govoriti u Vaše ljubimice.

Ukoliko je Vaša kujica do sada imala redovita tjeranja dvaput godišnje, moguće je da se radi o poremećenoj funkciji jajnika. Dijagnozu i prognozu stanja nije moguće postaviti bez kompletnog pregleda.

Ukoliko bi se pregledom utvrdile nepravilnosti spolnog ciklusa, one se vrlo uspješno liječe medikamentima ili kirurškim zahvatom (sterilizacija). Ovaj kirurški zahvat se obavlja u općoj narkozi, a Vaša ljubimica isti će dan moći kući.

Postoje dvije metode: odstranjivanje jajnika ili jajnika i maternice.

Sterilizacijom se uklanja mogućnost pojava tumora ili infekcije jajnika, maternice i mliječne žlijezde. Nakon sterilizacije, nasuprot uvriježenom mišljenju, kujica neće promijeniti narav, naprotiv - bit će još umiljatija i zaigrana. Često spominjano debljanje nakon sterilizacije prije treba pripisati neizbalansiranoj prehrani nego stvarnoj sklonosti organizma debljanju. U našim ljekarnama možete se posavjetovati s veterinarima i odabrati program prehrane koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe Vaše ljubimice.

Pregledom će se moći utvrditi nije li možda kujica imala tiho tjeranje, kod kojeg izostaju vanjski vidljivi simptomi tjeranja. Današnjim užurbanim životom nekad nam i promaknu ovakve sitne promjene kod naših ljubimaca, tako da je sasvim moguće da ste previdjeli tjeranje i ako se već pojavilo.

OZNAKE: