dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Iznad oka psa pojavila se kao neka nakupina, tj. kao da je veliki čir. Veterinar je rekao da je to urasla dlaka pa je zbog toga nateklo pa me zanima postoji li nešto čime bih to mazao da se smanji? Nisam primjetio da joj smeta, ali je dosta veliko. Prilažem fotografiju.

O: Ječmenac (hordeolum) je cirkumskriptna (ograničena) gnojna upala cilijarnih Mollovih žlijezda na rubu vjeđe (hordeolum externum ili vanjski ječmenac) ili tarzalnih žlijezda (hordeolum internum ili unutarnji ječmenac). Češće se javlja na donjoj vjeđi, a uzrokovana je infekcijom stafilokokima i streptokokima. Manifestira se pojavom čvorića crvenkaste, a zatim žute boje, a nakon nekoliko dana probije gnoj kroz očnu spojnicu  ili kožu vjeđe.

Liječi se toplim oblozima sa nekim antiseptikom blagim za oko, kao npr. Optyseptil otopina koja sadrži cinkov sulfat i bornu vodu i Opticorn mast.

OPTISEPTYL otopina za čišćenje očiju pasa i mačaka 60 ml - sastav: vodena otopina sadrži slijedeće aktivne tvari: acidi borici, zinc sulfate, belzankonium hloride, EDTA i destiliranu vodu. OPTISEPTYL je sterilna izotonična vodena otopina za čišćenje očiju i područja oko očiju. Ne iritira oči niti očne kapke. Cinkov sulfat ima lokalno adstringentno djelovanje, a borna kiselina ima blago antiseptičko djelovanje. Benzil amonijev klorid se također upotrebljava kao antiseptik. Indikacije za  pse i mačke: za čišćenje očiju, očnih kapaka i područja oko očiju, za uklanjanje staničnih ostataka gnoja, prašine, krasta, stranih tijela i ostalog iritirajućeg materijala iz vjeđne vrećice i s rožnice,ispiranje očiju prije početka medicinskog tretmana u slučajevima očne infekcije.

Opticorn AD je mast za oči koja pomaže ukloniti suhoću i iritaciju oka.Vitaminska i sterilna krema za njegu i zaštitu cornae koja sadrži vitamin A i D3, dva vitamina koja su topiva u masti. Retinolum ili vit. A je zadužen za održavanje epitela cornae.

OZNAKE: