dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam psa koji je mješanac retrivera i labradora. Prije 2 tjedna primjetila sam malu izraslinu na zubnom mesu, međutim ta izraslina (mjehurić) se povećala. Zanima me što je to i da li je opasno? U privitku Vam šljem sliku. Unaprijed hvala! Iris

O: Zubni apsces je gnojni džep u tkivu oko ili ispod zuba. Bakterijska infekcija ili bolesti desni (gingivitis ili parodontoza) mogu uzrokovati oštećenje kosti oko zuba a samim time i formiranje apscesa. Apsces može biti bolan. Slomljen ili pokvaren zub također mogu uzrokovati stvaranje gnojnog džepa. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale crvenilo (rubor), oteklina (tumor), toplina (calor) i bol (dolor) i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija.
 
Liječenje se odvija od strane veterinara u nekoliko koraka, a to znači liječenje samog apscesa zatim suzbijanje uzročnika i sprječavanje daljnjih oštećenja.

Veterinar će obaviti inciziju i drenažu apcesa, tako da će se gnoj  iscjediti, zatim dati sredstvo za ublažavanje bolova te provesti liječenje antibiotskom terapijom. Veterinar mora utvrditi razlog nastalog problema i zatim provesti potpuno liječenje kako se apsces ne bi ponovio.

Moguće je da se radi o cisti. Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tekućinom, mogu se razviti u vilicima i u mekom tkivu (usna, obraz..). Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korijena u vilicu iz zubne pulpe koja je inficirana. Pokazuju se kao tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba (kao posljedica rasta ciste). Liječi se kirurški.
 
U ustima i oralnoj regiji mogu se pojaviti i različiti dobroćudni i zloćudni tumori. U vrlo ranim fazama razvoja relativno ih je teško prepoznati jer se rijetko očituju simptomima i znakovima. Kada dovoljno porastu, postaju uočljivi kao izrasline ispod normalne ili promijenjene oralne sluznice. Potrebno ih je kiruški odstraniti.
 
Sbudući da iz priložene slike nije moguće odrediti o kojem se bolesnom procesu radi, preporučujem posjet ambulanti.

OZNAKE: