natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Šaljem Vam upit u nadi da me možete savjetovati. Moj pas, labrador-retriver star devet godina, ima nekakvu izraslinu na tijelu. Tamno smeđe je boje i mekana je, izgleda kao nekakva vrećica i nalazi se s lijeve strane stomaka. On ne pokazuje nikakve znakove boli, a promatrala sam ga u različitim situacijama. Niti u trku, niti dok leži na toj strani, niti na dodir. Ipak, to ima već dugo i primjećujem da se povećava. S obzirom da nam odlazak veterinaru trenutno nije lako izvediv, obratila sam se prvo za savjet ovim putem. Znate li možda za slične slučajeve, može li to biti maligno? Možete li mi dati bilo kakav savjet. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Srdačan pozdrav, Katarina

O: Vrlo mi je teško s obzirom na opisano pretpostaviti o čemu se radi jer izrasline na tijelu mogu biti različitog porijekla.

Moguće je da se radi o apscesu, herniji ili neoplaziji (tumoru).

Hematom (nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini) bih u ovom slučaju isključila jer navodite da pas ima izraslinu već neko vrijeme i da se povećava. Naime, veći hematom bi se trebao u roku otprilike sedam smanjiti i nakon nekog vremena i potpuno resorbirati. Također, apsces (nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini) bi bio bolan i temperiran (topao) i vjerojatno bi pas izbjegavao ležanje na toj strani te ne bi dopuštao diranje.

U pasa je 80% kožnih tumora benigno. Od benignih tumora pojavljuje se lipom, histiocitom, papilomi, adenom tubularnih žlijezda. Najčešći maligni tumori su mastocitom, hemangiosarkom, fibrosarkom, melanom, karcinom bazalnih stanica i karcinom skvamoznih stanica. Naravno, na temelju samog izgleda promjene i bez prethodne patohistološke dijagnostike ne može se znati o kojoj se vrsti tumora radi kao ni o njegovoj naravi, iako se smatra da benigni tumori rastu ograničeno, a sam rast u dužem vremenskom periodu je sporiji i manje invazivan nego je to kod malignih tumora. Također, opće stanje većeg broja pasa sa zloćudnim promjenama je promjenjeno (mršavost usprkos apetitu, slabost, povraćanje, poremećena krvna slika).

Hernija (kila) je ispadanje trbušnih organa kroz otvor na trbušnoj stjenci pod kožu. Hernija uglavnom nema utjecaja na opće zdravstveno stanje životinje no ukoliko ona uzrokuje poremećaj peristaltike i probave tada životinja mršavi. Također može doći do ukliještenja crijeva pa samo pravodobna operacija može spasiti psa od uginuća.
 
S obzirom na sve navedeno, bojim se da se bez općeg kliničkog pregleda i temeljite dijagnostike ne može sa sigurnošću tvrditi o kakvoj se izraslini radi.


OZNAKE: