Povratak

Izraslina na trbuhu kuje i sumnja na tumor mliječne žlijezde

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam psa, patuljasti pinč, stara je 8 godina. Do sada nije imala nikakvih zdravstvenih problema, a prije par mjeseci na trbuhu, točnije kod sisice, pojavila joj se kvrga koja je sada veličine nokta, okruglastog oblika, a na dodir ju ne boli. Zanima me da li znate što bi to moglo biti? Hvala. Ana

O: U nesteriliziranih kuja starijih od 6 godina vrlo često se na mliječnoj žlijezdi javlja tumor. U većini slučajeva je maligne (kancerogene) naravi. U pasa je tumor mliječne žlijezde drugi po učestalosti nakon kožnih tumora. Smatra se je da je rizik 70 % da nesterilizirana ženka kroz život razvije tumor mliječne žlijezde, dok kod ženki steriliziranih prije prvog tjeranja taj postotak iznosi svega 0.05%. Spolni hormoni su najvažniji faktor za nastanak ove bolesti. Tumor mliječne žlijezde izgledom je formirana masa ili pak kao mnogostruka otečenja.

Tumori iznad površine kože mogu se vrlo lako opipati , često su tvrdi i pomični pod kožom. Naglo rastu ili su sporo rastući (u 2 mjeseca dvostruko povećaju veličinu). Obično su benigni (dobroćudni ) sporo rastući, glatki i veličinom mali. Maligne tvorbe karakterizira brzi rast, nepravilni oblici, čvrsto prihvaćeni za kožu ili tkivo ispod, krvare i ulceriraju. Benigni tumor također može postati zloćudan. Najčešće nađemo tumore na petoj, ingvinalnoj mliječnoj žlijezdi gdje nastane 40% svih malignih tumora.

Preporučam Vam da što prije odete svome veterinaru na pregled jer je rana dijagnoza presudna za uspješnu terapiju. Veterinar će nakon kliničkog pregleda i dodatnih pretraga preporučiti kirurško odstranjivanje tumora , uzorak odstranjenog tkiva će poslati na patohistološku pretragu, da bi mogao reći prognozu bolesti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr