zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Na svojoj maloj kujici sam pronašla nesto nalik bradavici, ne znam je li je ili nije.  Stara je 11 mjeseci i sterilizirana je, čitala sam da je moguće da je pao imunitet. Stavit ću fotografiju te bradavice pa ako mi možete savjetovat što je najbolje da napravim. Lijep pozdrav, Valentina

O: No, nažalost, na osnovu fotografije u privitku teško je definirati o kakvoj se točno promjeni radi. Naime, dijagnozu je jedino moguće postaviti na osnovu kliničkog pregleda i po potrebi dodatnih pretraga u veterinarskoj ambulanti.

Vezano pak uz pad imuniteta, mogu se u pasa javiti i bradavice, najčešće virusne etiologije. O potonjem više možete pročitati u odgovoru kolegice Vlatke Erman, dr. vet. med. naslovljenom Bradavice (papilomatoza) i kvržice na koži psa. No, promjena na njušci Vaše ljubimice može biti i limfoidno tkivo, zatim cista lojne žlijezde, pustula itd.

Stoga Vam preporučujem odlazak u veterinarsku ambulantu. Navedene se promjene na osnovu dijagnostičkih postupaka u veterinarskoj ambulanti mogu razlikovati, a to je jedini način na koji je moguće poduzeti pravovremenu i primjerenu terapiju, a sve u svrhu osiguravanja optimalnog oporavka.

OZNAKE: