Povratak

Izraslina u predjelu prepona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi pomoći? Pas mi je prije mjesec dana bio u veterinara, ima izraslinu veličine teniske loptice u predjelu prepona na lijevoj strani, učestalo mokrenje, tanka stolica, povraćanje, dosta pije i jede trave i često se liže po spolovilu... Pio je antibiotike i primao injekcije u dva navrata, međutim sada se to sve ponovno vratilo. Hvala unaprijed. Frane

O: Bez mogućnosti pregleda teško mi je odrediti o kakvoj je izraslini riječ i jesu li povezani simptomi učestalog mokrenja, povraćanje, pijenje vode, lizanje spolovila te jesu li usko povezano s navedenom izraslinom. Postoji mogućnost da se radi o apscesu, izraslini nastaloj prilikom neke ozljede (npr. ubod), problemima s prostatom (skvamozna metaplazija, apsces prostate, neoplazije prostate), hernija (bruh), tumorozne mase (beningne ili maligne prirode), upala limfnog čvora.

Kako bi se ustanovilo o kakvoj je izraslini i  zdravstvenom stanju Vašeg ljubimca riječ, potebno je napraviti detaljan klinički pregled, kompletnu krvnu sliku, biokemijske pretrage krvi, pregled urina, od dodatnih pretaga utrazvuk, RTG snimka i punkcija same izrasline. Nakon postavljanja točne dijagnoze moći će se odrediti odgovarajuća terapija.

Savjetujem Vam da Vašeg ljubimca, ako ste u mogućnosti, odvedete na Veterinarski Fakultet u Zagrebu, na Kliniku za unutarnje bolesti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr