Povratak

Jaje kao dodatak prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v2


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Čuo sam da je dobro davati jaja za sjaj dlake psa. Pa mi molim Vas odgovorite na sljedeća pitanja. Koliko često pas treba dobivati jaje? Moj je težak 5,6 kg. Da li se da je cijelo jaje ili samo žumanjak? Da li se jaje treba kuhati ili se daje sirovo? I ako se kuha, da li je onda manje efikasno u odnosu na sirovo? Bruno

O: Kao dodatak jelu psima, jaje je izvrstan izvor bjelančevina, a ujedno i jedan od najkompletnijih i najhranjivijih obroka koji možete pružiti ljubimcu. Hranjivu vrijednost jajeta možemo pogledati kroz biološku vrijednost proteina u hrani. Biološka vrijednost proteina je vrijednost kojom se mjeri koliko dobro tijelo može apsorbirati i iskoristi protein. Jaje ima izuzetno visoku biološku vrijednost i smatra se odličnim izvorom proteina za psa jer sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Prilično je sigurno prosječnom psu dati nekoliko jaja tjedno. Ako ne vidite znakove uznemirenog probavnog trakta kada hranite psa jajima, onda on ne bi trebao imati problema i kada su jaja sastavni dio njegove redovite ishrane. Kuhanjem bjelanjka možete izbjeći problem gastrointestinalnih poremetnji, ali će dio hranjivih sastojaka biti izgubljen. Međutim, morate znati da davanje sirovih pripravaka pa isto tako i jajeta, sa sobom nosi i opasnost od unošenja živih bakterija, među ostalim vrste Salmonella, Listeria  i slično. Stoga Vaš ljubimac sukladno unosu ovih patogena može snositi i određeni zdravstveni rizik. Isto tako posljedice možete snositi i Vi ukoliko pas liže Vaše ruke nakon konzumacije sirovih namirnica. Isto je tako poznato da pas može biti nosioc Salmonelle, a sam ne ispoljavati znakove bolesti.

Ako Vašeg psa redovno hranite jajima, kao sastavni dio obroka, pobrinite se da dobije cijelo jaje, ne samo bjelanjak.

 

Imajući na umu sve do sada navedeno, nadam se da sam Vam pomogla.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr