zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam Coton de tulear psa, ženku staru 8 mjeseci koja je sterilizirana te maltezera, mužjaka starog 3 mjeseca. Kupila sam kod vas hranu K-9 Growth. Na vreći piše da na za svakih 10 kg dajem psu 100-200 grama. Pas od 8 mj. ima 5,1 kg, a pas od 3 mj. ima 3,1kg. Zanima me koliku bih ja njima trebala davati gramažu ove hrane? I do koliko mjeseci ih mogu davati tu Growth formulu? Unaprijed zahvaljujem. Sofač

O: K-9 Growth formula je hrana za štence, skotne kuje i kuje u laktaciji. Proizvođač K-9 hrane preporučuje dnevne količine oko 100-200 grama hrane za svakih 10 kg tjelesne težine pa biste prema tome, kujici trebali dnevno davati oko 50-100 grama dok maltezeru 30-60 grama dnevno.

Preporučena dnevna količina može se prilagoditi specifičnim potrebama svakog psa pa iz tog razloga proizvođač i navodi toliku razliku u preporučenim dnevnim količinama hrane. Ovo znači kako su priložene tablice s uputstvima okvirne.

To znači da vlasnik sam najbolje može procijeniti je li njegov pas mršav, normalno uhranjen ili debeo. To, također, ovisi i o aktivnosti pojedinog psa. Dakle, ono što možete za početak učiniti je sljedeće: za svakog ljubimca uzeti srednju vrijednost preporučene količine hrane (koju ćete podijeliti u odgovarajući broj obroka u ovisnosti o starosti ljubimca) te kroz period 10-14 dana pratiti kako reagiraju na ponuđenu količinu hrane, odnosno kako napreduju. Ukoliko bi ravnomjerno napredovali (odnosno ne bi došlo do mršavljenja ili pak pojave pretilosti) odabrana količina hrane bila bi prilagođena njihovim individualnim potrebama.

Za štence mlađe od oko 3 mjeseca preporučena dnevna količina hrane se treba podijeliti na 4 obroka, a  svaki obrok možete i namočiti mlakom vodom po potrebi, no ukoliko štene normalno uzima krutu hranu, nema je potrebe namakati. Štenadi se treba zadržati 4 dnevna obroka sve do oko 5 mjeseci starosti kada se ukupna dnevna količina hrane dijeli na 3 obroka. Nakon 6 mjeseci starosti možete davati 2 obroka na dan i tako hraniti psa cijelog života. Neki vlasnici daju svom ljubimcu jedan obrok na dan, ali na taj način se želudac odjednom optereti sa većom količinom hrane, a preostali veći dio dana pas može gladovati. Osim toga, prema nekim se istraživanjima pokazalo da se psi koji jedu jednom dnevno debljaju više nego psi koji dobivaju dva obroka na dan (naravno, prema preporučenim dnevnim količinama).

Vezano pak uz sazrijevanje, odnosno dosizanje odrasle životne dobi kada se preporuča način prehrane prilagoditi prema dobi, ovisi prvenstveno prema veličini psa. Naime, općenito se smatra kako male pasmine pasa završavaju svoj rast i razvoj u dobi od oko 10 mjeseci starosti, dok se ta dobna granica pomiče na 12 mjeseci ukoliko se radi o srednje velikoj pasmini pasa, 15 mjeseci velikoj pasmini pasa, a 18-24 mjeseci za gigantske pasmine pasa. Prelazak na hranu za odrasle pse je potrebno činiti postepeno umješavanjem sa hranom za štenad kroz period oko 7-10 dana kako bi se uslijed nagle promjene hrane izbjegle poremetnje probavnog sustava.

S obzirom na to da je među Vašim ljubimcima razlika u dobi od 5 mjeseci, svakako bi ih za oko 2 mjeseca trebalo hraniti zasebnim hranama. Također, za Vašu steriliziranu kujicu preporuka je prelazak na hranu za sterilizirane pse (Royal Canin Mini Sterilized, Purina Pro Plan Sterilized ili Eukanuba Owerweight/Sterilized). Naime, ove su hrane osmišljenje za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i stvaranja mokraćnih kamenaca u steriliziranih ili kastriranih pasa.

OZNAKE: