Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dala bi izraditi kućicu za psa pa me zanima kada će moj pas (mješanac boxera) postići svoju punu visinu. Sada ima 7 mj. i čini mi se da je prestao rasti. Kada se smatra da je pas odrastao (zbog prelaska na prehranu za odrasle pse)? Hvala, Nataša.

O: Bokser je srednje velik pas (57 - 63 cm, težine 26-32 kg), lijepog stava i kvadratičnog izgleda (dužina tijela je jednaka visini tijela), s jakim kostima. Bistra je, energična i zaigrana pasmina. Zbog grubog izgleda i stava mnogi o pasmini pretpostavljaju da su agresivni. Potreban mu je odlučan i dosljedan odgoj.

Inteligentan je, lako uči, a izuzetno je vezan uz gospodara. Najbolje je sa učenjem početi što ranije jer ima snažan karakter i stoga ga je teže učiti ako je stariji. Dobro socijalizirano štene boksera neće imati nikakvih problema u kontaktu s drugim kućnim životinjama i drugim psima, te ljudima. Karakterizira ga izuzetno dugo šteneće doba i adolescencija. Potpuno zrelima (mentalno) smatraju se tek u dobi od 3 godine. Ponekad se ponaša previše zaštitnički, teritorijalno i nametljivo, što je više izraženo u mužjaka. Pogrešnim odgojem može postati agresivan. Iako se ubraja među službene pasmine, prije svega je kućni i obiteljski pas. Poznat je po svojoj velikoj ljubavi i vjernosti prema gospodaru i obitelji, svojoj neustrašivosti kao čuvara i branitelja. Živahan je, razigran, pažljiv prema djeci i ostalim članovima obitelji. Izvrstan je kućni ljubimac za stan. S obzirom na duljinu dlake ne podnosi ekstremne vremenske uvjete, bilo vrućinu ili hladnoću. No, njegova živahnost i potreba za kretanjem zahtijevaju redovne i duge šetnje. Karakter boksera je od izuzetne važnosti i zahtijeva veliku pažnju. Njegova inteligencija i želja za učenjem, te jednostavnost čine ga izuzetno poželjnim kućnim ljubimcem. Čak je i u starijoj dobi pouzdan.

Štencima boksera potrebno je 15 mjeseci da odrastu. Dug i posebno delikatan rast (razvoj koštanog sustava) odvija se u dvije faze, a optimalna ishrana šteneta vrlo je bitna za normalan rast i razvoj te je preduvjet za snažnog i zdravog psa. Bitni čimbenici u pojedinoj fazi su energetske potrebe, zrelost probavnog sustava i razvoj zubala. Prva je faza intenzivnog rasta, a traje od odvikavanja od sisanja do kraja 5. mjeseca života. Koštani sustav se intenzivno razvija, štene dobiva u prosjeku 130g dnevno. Do 5. mjeseca života dosegne 50% težine odraslog psa. Tijekom ove faze probavni sustav šteneta je osjetljiv i još uvijek ne radi punim kapacitetom. Od 5. do 15. mjeseca života progresivno se konsolidiraju probavne funkcije. Dobivanje na težini se nastavlja, ali sporijim tempom. Razvija se mišićna masa i konsolidiraju se koštane strukture šteneta. U 5. mjesecu života izgradnja koštanih struktura i zglobova je skoro gotova, ali razvoj šteneta je daleko od završetka. Od 5. mjeseca ulazi u fazu izgradnje mišićne mase i još uvijek ima velike energetske potrebe. Unos energije treba biti strogo kontroliran kako bi se spriječilo prekomjerno dobivanje na težini. Prekomjerna težina može za posljedicu imati deformaciju koštanog sustava. Hrana namijenjena odraslim psima svojim sastavom, tj. količinom bjelančevina, masti, vitamina i minerala, ne zadovoljava potrebe pasa u razvoju. Stoga bih Vam preporučila da psa nastavite hraniti hranom za mlade pse velikih pasmina (najčešće su deklarirane kao puppy-junior "maxi" ili "large"). Preporučam Vam premium i superpremium programe, koji se upravo po ovakvom pristupu prehrani pasa razlikuju od hrana ostalih kategorija. U ponudi Pet centra je uistinu velik izbor preporučenih programa, te Vas pozivam da uz stručnu pomoć naših veterinara odaberete za svog ljubimca onu koja će mu najbolje odgovarati.

OZNAKE: