dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kako dišu psi? Na isti način kao ljudi ili različito?
Lijepi pozdrav, Ana

O: Pod disanjem se podrazumijeva izmjena plinova i to na način da je osiguran prijenos kisika iz zraka u stanice tkiva te prijenos ugljik-dioksida u suprotnom smjeru. Izmjena plinova između plućnih alveola i krvi se naziva vanjsko disanje, a izmjena plinova u tkivu i krvi - unutarnje disanje.

Sam postupak disanja obuhvaća dvije radnje - udisanje (inspirij) i izdisanje (ekspirij). Tijekom ovih radnji, kontrahiraju se i relaksiraju mišići koji usmjeravaju kretanje plinova iz atmosfere u pluća i obrnuto. Tako, širenje prsnog koša kod udisaja je posljedica kontrakcije ošita i međurebrenih mišića, dok se izdisaj fiziološki odvija pasivno. Prilikom samog čina disanja najčešće koriste smjer strujanja zraka kroz nosnice. Međutim, ni disanje na usta im "nije strano".

Izmjena plinova u plućima se temelji na razlici u parcijalnom tlaku O2 u alveolarnom zraku (104 mm Hg) i plućnim kapilarama (40 mm Hg). Stoga, kisik "prelazi" iz zone višeg u zonu nižeg tlaka sve dok se njihovi tlakovi ne izjednače. Slična priča je i s koncentracijama CO2 u venskim kapilarama i plućnim alveolama. Krv oplemenjena kisikom (vezanim na hemoglobin) ide do tkivnih kapilara gdje se na prije navedeni način provodi izmjena plinova (unutarnje disanje) što u konačnici rezultira izmjenu plinova na nivou stanice.

Regulacija disanja se odvija preko centra za disanje lokaliziranog u produženog moždini te je u direktnoj korelaciji s koncentracijom CO2 u krvi.

OZNAKE: