Povratak

Kako napraviti domaće žvakalice za psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam francusku buldogicu i zanima me, osim ovih grickalica iz trgovine što se daju kupiti, šta bih joj još mogao dati, a da je domaće? Neki su mi rekli goveđe kosti, ali to joj je prekrupno. Neki su čak znali davati jedanput na tjedan i sirovog mesa, ali nisam zapamtio kojeg, žilavo je pa se i s tim zabavi. Molim vas za savjet! Hvala na strpljenju i razumijevanju, nadam se da shvatili šta bih htio. Pozdrav. Darijo

O: Vašem psu možete i sami napraviti ukusne domaće žvakalice kojima će se rado zabaviti. U tu svrhu možete upotrijebiti meso piletine ili puretine koje izrežite na šnite i potom sušite u dehidratoru nekoliko sati. Ako ga nemate na raspolaganju, možete se poslužiti pećnicom zagrijanom na nižu temperaturu (oko 100 °C), otprilike dva sata. Neka kriške budu duplo deblje od željene veličine jer će se  sušenjem smanjiti. Isto tako psi, obožavaju sušeni goveđi dušnik i goveđe žile, sušene svinjske noge, uši i njuške.

Osim toga možete psu dati da žvače kožice skinute sa sušene pancete (ne slanine jer je ona dosta meka). Prije toga je operite i posušite da se skine eventualni višak soli.

Odlična zamjena za meso je slatki krumpir – batat, kojeg također možete izrezati na tanje šnite i pripremiti u dehidratoru. Čuva se u hladnjaku.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr