Povratak

Kalendar cijepljenja za pse u RH / Prvo čišćenje šteneta od unutarnjih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam štene kokera, sada staro 2,5 mjeseca. Kod nas je došla prije 3 tjedna i prije nego je došla žena u koje je okoćena ju je cijepila (nobivac lepto) te mi je rekla da za 14 dana ponovim kod svog veterinara. Međutim, kada sam došla kod veterinara na cjepivo, on mi je rekao da ne treba psa cjepiti prije 3 mjeseca jer da mu neće ništa vrijediti, tako sam otišla kući. Ali čitajući po raznim forumima vidim da se štene treba cjepiti dva puta prije 3.mj. Molim vas da mi kažete što je od toga istina. I imala bih još jedno pitanje: prije 14 dana sam joj dala tableticu za čišćenje i to sad ponavljam. Otišla opet do veterinara po tablete i dao mi je verpanyl te rekao da joj dam 1 prijepodne, 1 popodne tri dana zaredom (ona ima 2,9 kg).

To sam i napravila danas prvi dan i već je imala stolicu 6 puta, a zadnja je pri kraju bila skroz mekana (kao da je proljev). Je li previše 2 tablete dnevno za nju, s obzirom na njenu dob i težinu?
Hvala puno na odgovoru, Tina

O: Kolega veterinar Vas je dobro savjetovao jer se drži programa vakcinacije za pse koji preporučaju i proizvođači vakcine, jedino Vam je mogao možda malo podrobnije objasniti proceduru.

Navodim Vam kalendar cijepljenja za pse u RH, kojeg se pridržavaju sve veterinarske ambulante, a uzgajivači često nisu s njim upoznati i samostalno cijepe pa dolazi do toga da su novi vlasnici pasa zbunjeni.

3 tjedna starosti - čišćenje od glista (Banminth pasta)
6 tjedana - čišćenje od glista (Banminth pasta)
7 tjedana - prvo cijepljenje protiv parvoviroze (Primodog, Parvodog)
9 tjedana - čišćenje od glista (Banminth pasta, Verpanyl tablete)
10 tjedana - drugo cijepljenje protiv štenećaka, hepatitisa, parvoviroze, parainfluence i leptospiroze (Vanguard, Tetradog, Nobivac)
12 tjedana - čišćenje od glista ( Banminth, Verpanyl)
14 tjedana - treće cijepljenje (Vanguard, Tetradog, Nobivac)
16 tjedana - cijepljenje protiv bjesnoće + čišćenje od parazita (Pratel, Prazinon, Drontal+, Droncit).

U štenetovom organizmu nalaze se i antitijela njegove majke koja su ga štitila od bolesti, ali su i kočila njegov imuni sustav. Tek nakon 3 mjeseca starosti štene postaje sposobno stvarati samostalna antitijela i zato je važno da se revakcinira u dobi od 3 mjeseca i kasnije.

Pošto Vaše štene prvi put nije cijepljeno monovalentnom vakcinom, nego odmah peterovalentnom, program cijepljenja se malo pomiče i ono će primiti drugu dozu peterovalentnog cijepiva sa 3 mjeseca.

Preporuka je da se svake godine  vakcinira  i protiv navedenih 5 virusnih i bakterijske bolesti, kao što se vakcinira i protiv bjesnoće što je propisano Zakonom o veterinarstvu.

Što se tiče Verpanyl tableta, proizvođač u uputstvu navodi da se psima i mačkama težine od 2 do 30 kg daje 1 tableta ujutro, a jedna uvečer, od 2 do 5 dana, ovisno da li je mješovita invazija glistama i trakavicama.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr