Povratak

Kangalski pas i srednjeazijski ovčar (SAO)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Htio bih nabaviti nekog velikog psa poput srednjeazijskog ovčara i kangala pa me zanima ponešto o pasminama. O srednjeazijskom ovčaru me zanima koliki mora biti boks sagrađen za njega, s koliko mjeseci se započne dresura, koliko jedu i koliko im je dnevno potrebno šetnje (imam veliko dvorište). U vezi kangala me zanima isto što i za SAO, samo još jedna dodatna stvar - jesu li oni "teški" za dresuru jer, koliko čujem, to su agresivni psi? Hvala na odgovoru, Matija

O: Čistokrvni Kangali imaju jako tijelo, veliki su psi, masivne građe i na glavi obavezno imaju crnu masku (drugo ime za ovu pasminu je Karabash, u prijevodu "crna glava") te tamne uške, a boja krzna je od sivo smedje do tamno sive. Imaju izraženu boju na prsima, a neki standardi dopuštaju svjetliju boju šapa. Krzno je gusto i glatko.

Veliki i snažan kangalski pas je izuzetan pas čuvar, nježan s djecom, neovisan i zaštitnički.

Uz dobar odgoj ne zaziru prema posjetiteljima. Ipak, ovaj pas nije pogodan za vlasnike koji nemaju iskustva u odgoju pasa jer je zbog svoje izražene individualnosti "težak" učenik.

Odrastao mužjak je visok 75 cm a težinu i do 60 kg. Ženka je  manja i slabije građe. Žive od 12 do 15 godina. Krzno  je sačinjeno od dva sloja dlaka, tako da i po najvišim i najnižim temperaturama omogućuje dobru zaštitu.

Prvobitna namjena pasa ove pasmine je bila da bude dobar čuvar stada, okuplja ovce u grupu. Mlađi psi uče od starijih pasa kako da čuvaju stado. Ovi su psi mirni i dobronamjerni, vrlo nježni prema djeci, a kao dobar i pouzdan čuvar doma u današnje vrijeme uzima se za kućnog ljubimca.

Da bi ovaj pas bio dobar čuvar, pored njegovog genetskog nasljeđa, mora proći neku opću dresuru koja se svodi na prepoznavanje općih naredbi koje bi trebao poslušati, kao i osnove kulture ponašanja u kući u kojoj se nalazi. Dresura čini da pas usvaja određene navike, usmenim naredbama, gestom ili nekim drugim signalom. To mogu biti mehanički podražaji, podražaji prehrane, zvučne naredbe i geste. Kada se dresura psa radi ispravno, profesionalno, potrebno je vježbati psa, tj. poticati naučeno da ne bi zaboravio, a u slučaju Kangali psa, namijenjenog čuvanju doma, ova vježba bi činila i pohvale svakog uspješno omavljenog zadatka.

Srednjeazijski ovčari su psi iznad srednjih velikih dimenzija, robusne građe, snažni, odvažni, nepovjerljivi prema strancima, s minimalni zahtjeva, pogodni za različite  klimatske prilike. Srednjeazijski ovčar (SAO) u nekim predjelima Alabai stara je pasmina namjenjena za čuvanje ovaca od vukova i ostalih grabežljivaca, ali po potrebi i za obranu ljudi. Porijekla je od Tibetskog psa prije 4000 godina i dijelom iz južnog Turkmekistana. Nisu zahtjevani po pitanju prehrane. To nije pas koji reagira često, nije "lajav", ne kreće na svaki podražaj i jako dobro procijenjuje stvarnu opasnost, ali onoga trenutka kada krene u obranu njegov napad izuzetno je snažan i silovit. Vrlo lako podnosi velike vrućine, ali i veliku hladnoću. Srednjeazijski ovčari imaju izuzetan prirodni instinkt za čuvanje, lako se dresiraju, nisu zahtjevnih potreba i nisu agresivni prema djeci. Ponosan pas, staložen, dominantan, svjestan svoje snage, velikog srca. Boja dlake je bijela, crna, riđe prošarane crnim, jednobojna je ili dvobojna.

Odgoj štenca započinje od trenutka rođenja. Lijepo ponašanje se postiže kroz socijalizaciju psa, odnosno upoznavanjem psa s okolinom i provođenjem što više vremena s psom u što više različitih situacija koje su karakteristične za urbanu sredinu. Rad vlasnika s psom uz stručnu osobu (koja će Vam reći i idealnu dob za početak školovanja) omogućava učenje psa poslušnosti po naređenju vlasnika bez obzira na sve okolnosti (psi, automobili, ljudi, mačke,...), vlasnik ujedno stječe znanje kako se ponašati i raditi sa psom. Zato je ovaj način dresure prihvatljiviji od metode da pas ide bez vlasnika na dresuru.

Važno je da je boks prije svega dobro opremljen. Da u njemu nije hladno, odnosno da ima kućicu u koju se može skloniti kad to želi, da se pas ne može na nešto povrijediti i da je potrebni dimenzija. Za velike pse potrebna veličina boksa je oko 15 metara kvadratnih.