Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Bila sam kod veterinarke sa psom. Dala mi je da mu kapam oči. Meni je ostalo malo kapi pa me zanima smijem li te kapi upotrebljavati za mačka i kunića. I kako prepoznati upalu očiju. Hvala, Ana.

O: Niste naveli koje kapi Vam je dala veterinarka te Vam ne mogu odgovoriti da li smijete koristiti i za druge kućne ljubimce. To ćete morati upitati Vašeg veterinara. Upala očiju u stvari obuhvaća više promjena i oboljenja dijelova oka. Blepharitis je upala očnih kapaka i može biti posljedica upale kože oko očiju, upale konjuktive i lokalnih žljezdi koje su smještene unutar kapaka.

Uzročnik promjena može biti bakterija (stafilokok), dermatofiti, paraziti (Demodex canis) i mehaničke ozljede (ogrebotine nastale prilikom provlačenja kroz grmlje ili borba pasa). Entropia je uvrnuće kapaka, a trepavice tada oštećuju (grebu) sluznicu oka i otvaraju ulaz bakterijama. Entropia je izvrnuće kapaka, a javlja se kao urođena mana kod nekih pasmina (Bull Mastiff, doga, Newfoundland). Lagophtalmos je nemogućnost zatvaranja kapaka i posljedica toga je sušenje rožnice i podložnost traumama i upalama. Dacryocystitis je upala suzne žljezde zbog nemogućnosti oticanja suza (nasljedno se javlja kod maltezera). Također u suzni kanal može ući i strano tijelo (klas) i zatvoriti kanalić, suze se tada preljevaju preko ruba kapaka i teku niz dlaku koja promjeni boju (posmeđi), koža ispod nje je crvena, vlažna i ima neugodan miris (bakterijska upala). Conjuctivitis je najučestalija bolest jednog dijela oka (sluznica koja prekriva oko i unutrašnjost kapaka). Znakovi su crvenilo, iscjedak (gnojni ima zelenkastu boju), povećani folikuli (korijen trepavica), žmirkanje, zatvorenost oka.

Ovisno na kojem dijelu očnog aparata se pojavi promjena i upala, ispoljiti će se i određeni znakovi.

OZNAKE: