Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu mješanca 10 godina. Zadnja dva dana kašlje i iskašljava bijelu sluz, čak je jednom i povratila. Dali smo joj kiselo vrhnje. Kao da joj je nešto zapelo. Inače je mirna po noći i svoje potrebe redovno i normalno obavlja.
Pozdrav!
Željko.

O: Bolesti organa za disanje obuhvaćaju bolesti nosa, sinusa, grkljana, dušnika (to su prednji dišni prohodi), bolesti bronha i pluća, poplućnice, medijastinuma i porebrice.

Uzroci oboljenja dišnih organa mogu biti raznovrsni (bakterije, virusi, prašina, dim, plinovi koji draže, plijesni, promjena temperature zraka-hladnoća, nestašica vitamina A i C...).

Krvotok i disanje su usko povezani, tako da se poremetnje u krvotoku odražavaju na disanje i obrnuto, što znači da se kod Vašeg psa može raditi o običnoj upali grla ili upali pluća ili o problemima vezanim za kardiovaskularni sustav i sl.

Kašalj je refleks izazvan nadražajem određenih dijelova dišnog sustava. Posebno je osjetljiva sluznica grkljana i sluznica u predjelu račvanja dušnika. Drugi dijelovi dušnika i veliki bronhi su manje osjetljivi, dok su sitni ogranci bronhalnog debla i alveole neosjetljivi za refleks kašlja. Životinje koje boluju od plućnih bolesti kašlju ako je istovremeno patološkim procesom zahvaćena i sluznica velikih bronha ili porebrica. Vrlo osjetljive tusigene zone su i dio ždrijela i nosa. Podražaj na kašalj najčešće nastaje usljed upalnog procesa, prisutnosti sekreta i krvi, te prašina, strano tijelo i hladan zrak mogu također biti podražaj za kašalj. Kašljem se uklanja sekret, upalni produkti stranih tijela iza glotisa, dušnika i velikih bronha.

Budući da se u Vašem slučaju radi o psu starom 10 godina, što prije otiđite do svog veterinara kako bi kliničkom pretragom mogao ustanoviti o kojoj se bolesti radi i kako bi pravovremeno počeo liječiti psa.

OZNAKE: