Povratak

Kašalj i povraćanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imamo psa shih-tzua starog 10 mj. Pojavilo se hriptanje, tj. kašalj s povraćanjem. Stolicu ima urednu.To traje 1 dan. Kako mu pomoći? Hvala. Andrea

O: S obzirom na to da kašalj i povraćanje traju tek jedan dan, pouzdanu dijagnozu bi mogli dati tek promatranjem razvoja situacije i analizom krvi Vašeg ljubimca.

Kašalj je refleksna reakcija kojom se organizam pokušava riješiti smetnji u prohodnosti  dišnih puteva, bilo da su uzrokovani česticama aspirirane prašine, bakterijama ili gljivicama. Njih se tijelo pokušava riješiti tako da pojačano luči sluz koja ih obavija pa se potom kašljem izbacivaju. Također, virusne bolesti kod pasa znaju biti vrlo prijemčive i brzo se prenose sa  jednog psa na drugog zbog njihove sklonosti njuškanju i doživljavanju svijeta  prvenstveno "preko nosa".

Budući da ste naveli kako su simtomi počeli prije jedan dan, to me upućuje da se ipak radi o akutnom  stanju. Znači, u pitanju može biti  da je pas prilikom hranjenja aspirirao zalogaj hrane, tj. umjesto kroz jednjak hrana je krenula kroz dušnik, što se često dešava pri nervoznom i halapljivom gutanju. Tu se u sitnijim bronhijima čestice hrane zaglave i uzrokuju pojačanu sekreciju sero-mukoznih žlijezda. Nakupine te sluzi potom iritiraju bronhije i potiču na kašalj, ali i povraćanje, pa se u povraćenom sadržaju može naći bjelkasta mukozna pjena.

Kao još jedan od mogućih uzročnika kašlja sa hroptanjem i povraćanjem navest ću srčanog crva kojeg prenose komarci. U ovom slučaju radi se o dužem razvoju bolesti i  kompliciranijem tretmanu, a bolest se lako sprječava primjenom lijekova za prevenciju, poput Advocate spot-on ampula.

Nadalje, stanja u kojima može doći do kašlja i povraćanja  su jetrena i bubrežna insuficijencija, gdje posljedično, uslijed  otežanog krvotoka, dolazi do nakupljanja vode u plućima, ali to je ipak rjeđa pojava kod tako mladih pasa poput Vašeg.

Što se liječenja tiče, ako psa nećete voditi na pregled i vađenje krvi, preporučujem simptomatsko liječenje; sirup Asbrip je izvrstan kao sredstvo za čišćenje dišnih puteva, hipoalergna prehrana  i neki od preparata za za rekonvalescenciju kao što je npr. Energel pasta za pse.