Povratak

Kasno ispoljavanje simptoma trovanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Vlasnici smo brak jazavčara starog 4 god koji se pred par dana jako razbolio. Počelo je šepanjem na zadnju lijevu nogu, sljedeći dan postalo je gore, pas se slabo kretao, sve 4 noge su mu jako natekle, tj.šape, nije jeo, pio ni vršio nuždu. Veterinar je rekao da sumnja na trovanje. Dao mu je lijekove i još nam dolazi davati terapiju svaki dan. Imao je šum na plućima koji se nakon prvog dana terapije povukao, ali mu je srce i dalje dosta slabo. Počeo je malo jesti i puno pije te je napokon i mokrio, ali stolicu nije još imao. Otečeno mu je i jedno uho. Jučer navečer sam primjetila bijelkast iscjedak između prstiju zadnje lijeve šape koji se do jutra pretvorio u veliku otvorenu ranu. Jako smo zabrinuti za našeg psa i imamo puno povjerenje u našeg veterinara, ali bi rado čuli još jedno mišljenje te kakve su šanse za ozdravljenje.
Hvala, Mihaela

O: Veliki problem kod trovanja je nastup simptoma sa zadrškom. Ovisno o količini uzetog otrova, može proći i nekoliko dana do nastupa simptoma. Najčešće se radi o otrovima za štakore, koji su većinom kumarinski derivati i izazivaju masovna krvarenja u organizmu.

Osim njih psi dolaze u kontakt i sa otrovima za puževe koji, uglavnom, djeluju na središnji živčani sustav s drugačijim simptomima od trovanja rodenticidima.

Oteknuća koja spominjete mogu odgovarati slici trovanja rodenticidima. Radi se o krvnim podljevima koji mogu nastati svuda po organizmu. Detaljnije o trovanjima pasa rodenticidima možete pročitati u odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.med.vet. pod naslovom Trovanje psa otrovom za štakore: simptomi, tijek, oporavak i liječenje.

O trovanju pužomorom pisala je kolegica Zdravka Rumiha dr.med.vet. pod naslovom Trovanje psa pužomorom.

Što se tiče drugog mišljenja, ono je moguće tek nakon pregleda i potpunog uvida u anamnezu, kao i dosadašnju terapiju. Jednako vrijedi i za prognozu. Prognoza je kod trovanja inače veoma nezahvalna, s obzirom na to da u većini slučajeva ne postoje podaci o količini i vrsti unijetog otrova. Zbog toga Vam preporučujem da nastavite suradnju s Vašim veterinarom, a za drugo mišljenje je potrebno obratiti se veterinarima u nekoj drugoj ambulanti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr