Povratak

Kastracija psa nakon parenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam psa mješanca starog 3 godine. Zanima me da li se nakon tjeranja i parenja može obaviti kastracija, te kako će to utjecati na njega? Takođjer me zanima što mi je najvažnije, da li  kastracija poslije parenja može loše utjecati na njegovo zdravstveno stanje (tipa da oboli od neke bolesti ili slično). Hvala unaprijed. Tina

O: Kastracija psa je metoda nepovratnog uklanjanja testisa. Može se obaviti u pasa starijih od 8 mjeseci za male pasmine, od navršenih 12 mjeseci za srednje pasmine i od navršenih 15 mjeseci za pse velikih pasmina.

Funkcija testesa je proizvodnja spermija i seksualnih, steroidnih hormona, što znači da njihovim uklanjanjem nestaju i ove funkcije. Kastracija utječe i na određene oblike ponašanja, prvenstveno na ponašanje koje karakteriziramo kao seksualno jer je ono određeno spolnim hormonima.

Medicinske prednosti kastracije su eliminacija mogućnosti nastanka tumora testesa, smanjenje mogućnosti za nastanak perianalne hernije kao i smanjenje većine problema s prostatom.

Rizici kastracije vezani su prije svega uz izvođenje kirurškog zahvata i moguće postoperativne probleme. Također, postoji nešto povećan rizik od nastanka urinarne inkontinencije i od nakupljanja prekomjerne težine. Nakon kastracije je prosječno psu potrebno tri tjedna da se hormoni izluče iz cirkulacije, što znači da se nakon kastracije psu neće dogoditi nagli pad  hormona nego postepen. U zdravstvenom pogledu, kastracijom se preveniraju neka oboljenja koja se u pravilu javljaju u starijoj dobi (tumor testisa, bolesti prostate).

Sama kastracija, ako se obavlja nakon nekoliko dana poslije parenja, nema lošeg utjecaja na zdravlje. Potrebno je tih nekoliko dana sa se smiri uzbuđenje, kako bi tijek operacije prošao svojim tokom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr