dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam Cavaliera King Charlesa i mužjak je. Ima 11 mjeseci, ali je malen, nikako da dosegne visinu i težinu koju oni inače imaju. Imao je šugu, ali smo to izlječili. Zanima me hoće li narasti i koji je njegov problem? Molila bih vas da mi odgovorite. Hvala lijepo, Ana


O: Kavalir King Charles španijel je simpatičan, energičan i sportskog duha naklonjen pas, koji se voli prilagođavati našim raspoloženjima. To je pas koji se može držati u stanu, voli se sklupčati k nama u naslonjač, ali jednako tako voli šetati i trčati kilometrima kada mu se za to ukaže prilika. Zemlja porijekla ove pasmine je Velika Britanija, a kao pasmina datira od dvadesetog stoljeća. 

Ovaj pas ima malo, skladno tijelo, kraljevskoga držanja, a krasi ga dugačka, svilenkasta dlaka, lagano valovita, koja zahtjeva svakodnevno četkanje i njegu. Visina tijela je oko 31-33 centimetara, a težina od 5-8 kilograma. Očekivana životna dob je oko 9-14 godina.

Ova pasmina pasa završava s rastom i razvojem između 10. i 12. mjeseca života što se otprilike i podudara s dobi u kojoj je Vaš ljubimac. Naime, postoje mnogi razlozi zbog kojih Vaš ljubimac ne dostiže određene pasminski standardizirane veličine (visina, težina,...). Naravno, prvo i osnovno jest da možda potječe iz legla u kojemu su mu roditelji nešto manjih dimenzija. Naravno, ne smije se zaboraviti da problem može ležati i u različitim zdravstvenim poremećajima (npr. šuga koju i navodite). Poremećaji u zdravstvenom stanju mladog organizma mogu imati utjecaj na konačni rast i razvoj organizma.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svom veterinaru koji će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti procijeniti njegovo zdravstveno stanje te Vas u skladu s time dalje savjetovati.
 
Za to vrijeme, također Vam savjetujem da svog ljubimca hranite hranama koje pripadaju superpremium ili premium asortimanu hrana i na takav način mu osigurate sve potrebite nutritivne elemente visoke kvalitete na dnevnoj osnovi. Na takav način je moguće osigurati i poboljšati i zdravlje i kvalitetu života istog.
 
Više korisnih informacija o ovoj pasmini možete saznati u odgovoru kolegice Slađane Trutin, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: