Povratak

Klimicin (klindamicin) kapsule - doziranje i primjena

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Bili smo na pregledu psa, kujice, srednjeazijski ovčar, stara godinu sada i dobila je lijek "klimicin" i ja sam se zabunila i rekla da je teška 50, umjesto 40 kg i propisali su nam na Veterinarskom faksu dozu od 2 kapsule svakih 12 h. Sad me zanima idu li na 40 kg isto dvije tablete jer sam joj jučer dala prvu dozu i sada je povraćala nešto zeleno  pa me zanima je li to od toga i vrijedi li ista doza za 40 i 50 kg? Hvala Vam puno. Marija

O: Kapsula Klimicin sadrži aktivnu tvar klindamicin. Klindamicin je antibiotik iz skupine linkozamida, a primjenjuje se u liječenju bakterijskih infekcija. Djeluje tako da uništava bakterije i neke druge uzročnike infekcija.

Doze koje se primjenjuju kod pasa variraju, ovisno o uzročnicima i bolesti koja se liječi. Naravno, ukupna doza lijeka se određuje i prema tjelesnoj težini životinje. Kada se ovaj lijek primjenjuje u liječenju infekcija rana ili apscesa doza može biti 5.5 - 33 mg/kg, osteomijelitisa 11 -33 mg/kg per oralno svakih 12 sati, itd. U nekim slučajevima propisana doza daje se svakih 24 sata.

Dostupne su kapsule različite jačine i to Klimicin 150 mg ili Klimicin 300 mg.

Kao posljedica uzimanja prevelike doze ovog lijeka zabilježene su probavne smetnje, povraćanje, a u težim slučajevima i gubitak apetita i tjelesne težine.

S obzirom na razlike u dozama i jačini propisanih kapsula te uzrocima zbog kojih se liječenje provodi, nisam u moguućnosti odgovoriti Vam na specifično pitanje koja je terapijska doza za Vašeg psa. Savjetujem Vam da se zbog toga, ukoliko to već niste učinili u međuvremenu, što prije ponovo obratite veterinaru koji  liječi Vašeg psa i koji je propisao terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr