Povratak

Konjunktivitis / Lipomi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pitt bulla starog skoro 13 godina. U zadnjih par mjeseci mu oči dosta cure pa mi je veterinar dao da mu stavljam mast TOBREX. To koristim sigurno mjesec dana, malo je bolje ali i dalje mu cure okice. Imate li Vi kakav savjet? Također mu se pojavljuju jako puno bradavica čak smo već dvije operirali ali ne mogu ga konstantno voditi radi neke nove. Molim Vas ako imate kakav dobar savjet da mi se javite. Unaprijed hvala, Ankica

O: Da bi se postavila točna dijagnoza, te odredila adekvatna terapija vrlo je važno napraviti pregled oka.

Pregled oka započinjeno vanjskim pregledom koji obuhvaća pregled građe očiju i struktura koje okružuju oko, te postojanje eventualnog iscjetka ili otekline itd.

Zatim pregledavamo očnu jabučicu, odnosno rožnicu, leću, prednju i zadnju očnu komoricu i pozadinu oka. Osim navedenog, ponekad je potrebno učiniti i posebne pretrage, kao što su mjerenje očnog tlaka, probu na količinu suza na površini oka, bojanje rožnice (utvrđivanje eventualnih oštećenja rožnice) te bris za mikrobiološku pretragu. Pregled očne pozadine uključuje pregled vidnog živca, krvnih žila mrežnice, dijelove mrežnice itd. Ponekad je kod pregleda potrebno proširiti zjenice, za što koristimo posebne kapi. Pregled očne pozadine izvodimo oftalmoskopom i biomikroskopom. Direktnom oftalmoskopijom nije moguće vidjeti krajnje periferne dijelove mrežnice, pa pristupamo indirektnoj oftalmoskopiji.

Na samo oko mogu imaju utjecaja mnogi čimbenici, nenasljedni i nasljedni, koji mogu uzrokovati blaža, pa i teška oštećenja oka.

Jedna od najčešćih bolesti oka u pasa je konjuktivitis ili upala očne spojnice. Pojačano suzenje najčešće je posljedica konjunktivitisa. Spojnica (konjunktiva) prostire se na unutarnjem dijelu kapka i pruža se preko bjeloočnice do rožnice. Konjunktivitis s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale s obilnim gustim iscjetkom i oštećenjem tkiva. Infekcija može biti virusna, bakterijska, gljivična, parazitarna, u pitanju može biti i alergijska reakcija, toksično-kemijsko djelovanje, manjak suza. Iritacijski elementi mogu biti egzogeni kao što su strana tijela, voda, prašina ili vjetar i endogeni kao što su: entropium - uvrnute vjeđe; dihtijaza - tarzalne žlijezde nadomještene su nizom velikih žlijezda lojnica s dlakama koje su okrenute prema očnoj jabučici dok niz trepavica strši prema naprijed; trihijaza - trepavice okrenute prema oku; lagoftalmus - tzv. zečje oko - nemogućnost pokrivanja rožnice i pripadajućeg segmenta bjeloočnice uzrokovano nedovoljno zatvaranjem vjeđa; egzoftalmus - očna jabučica izbočena iz očne šupljine... Prema trajanju konjuktivitis može biti akutni, subakutni i kronični. Prema iscjetku konjuktivitis može biti serozni, mukozni, purulentni, hemoragični, folikularni, membranozni, pseudomembranozni, vezikularni. Opći simptomi su: iscjedak - etiologija se prepoznaje prema tipu stanica u iscjetku (neutrofili-bakterijska akutna upala, limfociti-virusna, korpuskularne vrčaste stanice - kronična upala, eozinofili - alergija); kemoza - staklasto otečenje spojnica koje vire kroz rasporak; hiperemija, anemija - početni stadij konjuktivitisa, hemoragija, pruritus, folikuli po spojnici.

Bolest mogu uzrokovati nedostatak vitamina A i C. U pasa se javlja poseban oblik konjunktivitisa - c. follicularis, čiji česti recidivi upućuju na to da mu je uzrok alergija, tj. da je uzrok upale reakcija spojnice na senzibilizirani organizam. Razvija se iz seroznog konjunktivitisa, kada se razviju retencijske ciste žlijezde koja se nalazi s unutrašnje strane "trećeg očnog kapka" (vidimo ga u unutrašnjem kutu oka). Suzenje se također može javiti kao simptom drugih organskih i infektivnih bolesti.

Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzročniku. Ako se bolest ne liječi pravodobno i prikladno, prelazi u kronični oblik. Zbog dugotrajnog iscjetka nastaju promjene na koži donje vjeđe i lica, a trepavice počinju ispadati. Na svim dijelovima konjunktive otiču limfni folikuli, a u unutrašnjem kutu oka sakuplja se žućkastosmeđi iscjedak. Moguće su promjene i na ostalim strukturama oka. S obzirom da poduzeta terapija nije dala odgovarajuće rezultate, savjetujem Vam da ljubimca odvedete na specijalistički oftalmološki pregled kako bi se točno utvrdio uzrok i poduzela specifična terapija. Navedeno možete obaviti na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta.

Što se tiče kvržica na koži, treba napomenuti kako se u pasa javljaju one kancerogene prirode (epitelijalne novotvorevine (papilloma, keratoacanthoma), novotvorevine u folikulima dlake (trichoepithelioma, pilomatrixoma), novotvorevine žljezdi lojnica (adenomas, epitheliomas), epidermoidne ciste, folikularne ciste, xanthoma, hygroma,...) i nekancerogene prirode (apseci, ciste, bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi).

U pasa se najčešće javljaju lipomi, kao kvržice na koži ili ispod kože. Mekane su, okruglaste, bezbolne mase, obično prisutne ispod kože, no ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće. Obično su benigni; ne inficiraju okolna tkiva, ne metastaziraju u druge dijelove tijela. Narastu do određene veličine i kao takvi ostaju. Većinu lipoma nije potrebno odstranjivati. No povremeno lipomi narastu u tolikoj mjeri da ometaju normalnu funkciju tijela psa, tako da je indicirano kirurški ih odstraniti. Također, česte su i začepljene lojne žlijezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine (ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave). Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti.

Dakle, ne preostaje nego utvrditi malignost tvorbi na koži Vašeg ljubimca te na osnovu nalaza procijeniti potrebu za njihovim uklanjanjem. Ovo možete, također, obaviti na Veterinarskom fakultetu na navedenoj klinici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr