zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam štenca labradora starog 2,5 mjeseci. Kod njega se javlja problem krivljenja prednje lijeve noge. Redovno mu dajem kalicijum, kupovnu hranu za štenad i AD kapi. Dešava se par dana ništa onda počne da je krivi, pa sve tako naizmjenično. Napominjem u pitanju je samo lijeva noga. Srdačan pozdrav i hvala.

O: Općenito se može reći kako su uzroci nepravilnosti sa kretanjem u štenaca različite etiologije te se, kao uzroci, mogu izdvojiti: problemi sa živčanim sustavom, problemi sa drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na funkcioniranje živaca ili funkcije mozga, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima), nasljedne bolesti te problemi mišićnog sustava.

Međutim, najčešće se pojavljuju problemi s kretanjem kao posljedica bolesti lokomotornog sustava. Ovdje bi trebalo navesti različite patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima.

Najčešći poremećaj lokomotornog sustava kod štenaca je rahitis. Rahitis je, zapravo, matabolička bolest mladih životinja koja nastaje zbog poremećaja u prometu kalcijevih i fosfornih soli uz nedostatnu opskrbu vitaminom D.

Više o samom problemu možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med., naslovljenom Rahitis kod šteneta.

No, kako bi se postavila točna dijagnoza potrebno je u veterinarskoj ambulanti provesti određene dijagnostičke postupke. Prije svega je potrebno ishoditi od vlasnika što iscrpniju anamnezu, simptome, identifikaciju bolnog eksremiteta, znaju li za kakvu traumu, utječe li promjena vremena, je li prisutno šepanje (ako da, nakon odmora ili nakon izvjesne aktivnosti). Također, ako je životinja prije bolovala i ukoliko je liječena, važno je znati kako je reagirala na liječenje. Nadalje, potrebno je determinirati je li prisutna bol, te je li ona akutna ili kronična, razvija li se sporo, brzo ili je statična. Zatim, treba obaviti kompletnu kliničku pretragu, promatrati hod, kaskanje, penjanje po stepenicama, izvođenje figura, na primjer osmica... Palpacijom detektiramo asimetriju u mišićnoj masi ili prominiranje kosti. Rukom pokrećemo zglobove počevši na nižim i završavajući na višim zglobovima. Treba ustanoviti nestabilnost, iščašenje, bolnost, preveliku pokretljivost, abnormalne zvukove ako postoje. Područje na koje sumnjamo mora se pregledati zadnje.

Kao što je vidljivo iz navedenog, nužno je provesti cjeloviti dijagnostički postupak, kako da bi se utvrdilo o čemu se točno radi kod Vašeg štenca. Stoga Vam savjetujem da se sa ljubimcem obratite u Vašu veterinarsku ambulantu, kako bi se na osnovu pregleda postavila točna dijagnoza te, na temelju dijagnoze, preporučila eventualna terapija. Također, možete se obratiti i na Kliniku za Kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, gdje raspolažu stručnim osobljem za ovu problematiku, a tako i primjerenom tehnologijom u svrhu ranog otkrivanja te prikladnog liječenja problema sa lokomotornim sustavom kod pasa.

OZNAKE: