Povratak

Kronična bolest srčanih zalistaka ili mitralna insuficijencija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam maltezera starog 10 godina. Nedavno je počeo kašljati te mu je dijagnosticirana bolest srčanih zalistaka. Već tri mjeseca pije vetmedin i jede iskljucivo Royal Caninov Cardiac. Više ne kašlje i ne pokazuje nikakve simptome bolesti. S obzirom na to da se ta bolest ne može izliječiti, nego će s vremenom napredovati, zanima me koliki je u prosjeku životni vijek i kvaliteta života pasa nakon što im je dijagnosticirana bolest. Tihana

O: U malih pasmina pasa starije dobi relativno je česta pojava kronične bolesti srčanih zalistaka ili mitralna insuficijencija. Tako, određena istraživanja provedena na ovu temu dala su zaključiti da se ovaj poremećaj pojavljuje u čak 20-25% ljubimaca dobi 9-13 godina.

Sam poremećaj karakterizira nesposobnosti i nemogućnost zalistaka da u potpunosti spriječe povrat krvi iz lijeve komore u pretkomoru prilikom srčane akcije. Posljedično, se krv "vraća".

Samo srce pokušava kompenzirati poremećaj, a sve u svrhu osiguravanja dostatnog protoka krvi potrebnog organima, organskim sustavima kao i organizmu u cijelosti. Nakon nekog vremena, dolazi do zadebljanja lijeve strane miokarda i njegove smanjene sposobnosti da se kontrahira i tjera krv kroz krvne žile. Posljedično, sa smanjenom kompenzatornom mogućnosti srca dolazi i do pojave svih simptoma vezanih uz probleme i bolesti srca. Sam daljnji tijek bolesti ide u tom smjeru da postupno promjene zahvaćaju i desnu stranu srca. Kao posljedica javlja se plućni edem, odnosno ascites, a pas se počinje umarati, kratko dahtati, kašljati, gubi apetit itd. U većini slučajeva bolest se razvija sporo, kroz duži vremenski period. Tako, pretklinički period može trajati i 6 godina.

Dijagnoza bolesti postavlja se anamnezom i kliničkom pretragom, osluškivanjem rada srca, ekg-om, rengenografski i ultrazvučnim aparatom.
 
Liječenje se poduzima po postavljenoj dijagnozi. Kako je sama priroda bolesti progresivna i kronična, svrha liječenja je usporiti progresivne promjene kao i njihov utjecaj na organizam u cijelosti te osigurati optimalnu kvalitetu života ljubimca. Tako, u liječenju se koriste različite skupine lijekova, poput diuretika, ace-inhibitora, inodilatatora,... Uz liječenje je bitno napomenuti da je nužna kontrola kod svojeg veterinara svaka 3-6 mjeseci. Na takav način, Vaš veterinar je u mogućnosti procijeniti stupanj promjena te po postavljenoj dijagnozi prilagoditi postojeću terapiju.
 
Uz primjenu prije navedenih lijekova, poželjno bi bilo prilagoditi i samu prehranu. U tu svrhu koriste se različite medicinske hrane namijenjene prehrani ljubimaca sa srčanim oboljenjima. To su kompletne hrane koje u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe za hranjivim tvarima i energijom, no s obzirom na sniženu količinu natrija pomažu kontroli kliničkih znakova povezanih s retencijom natrija i tekućina, a dodatkom taurina i L-karnitina pomažu normalnom radu funkcije srčanog mišića.
 
Teško je kod ljubimaca s ovakvim problemima procjenjivati koliko dugo mogu živjeti. Naime, ljubimci kod kojih su promjene "blaže prirode" moguće je uz dobru kvalitetu života osigurati relativno dug život. Međutim, kako su promjene na strukturama srca različite prirode te se različitom brzinom razvijaju i odvijaju, teško je procijeniti koliko će to točno "trajati".  Iz tog razloga, bitno je naglasiti da liječenje uz prikladnu prehranu kao i pažnju samog vlasnika predstavlja važne faktore koji pridonose maksimalnom prolongiranju kvalitete i dužine života.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr